Składniki:
- 4 duże jajka (lub 6 małych)
- 6 łyżek otrąb (2 pszennych i 4 owsianych)
- aromat waniliowy do smaku
- słodzik do smaku w proszku do pieczenia
- 15 łyżek mleka w proszku
- 6 łyżek kakao
- 20 łyżek mleka
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, otręby i słodzik wymieszać. Dodać ubite białka. Ciasto wlać do płaskiej formy (25cm x 20cm) i piec 30 min w 180 st.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki (mleko w proszku, mleko w płynie i kakao) utrzeć na jednolitą masę. Można dodać słodzika jeśli chcesz mieć słodką czekoladę (dodałam ok.5 rozgniecionych tabletek). Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać po łyżce mleka. Polewa ma przypominać gęsty krem.
Rozsmarować na przestudzonym placku gruba warstwę czekolady. Pokroić w kosteczkę i poczekać aż masa zgęstnieje. Zostawilć na papierze na całą noc w chłodnym miejscu. Rano kostka była trochę wysuszona, ale wsadziłam ją do szczelnego pojemnika i suchość zniknęła.
Smacznego:)