Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ryba po grecku



Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki maizeny
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb


Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.