Składniki:
- 2 duże filety z ulubionej ryby
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 mały seler
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki maizeny
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb
Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.
Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego!