Składniki (na 6 sporych placków):
- 5 łyżek otrąb (użyłam mieszanki pszenno-owsianej, z przewagą owsianych)
- 125 ml wody
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz, majeranek
3 łyżki otrąb zalać wodą, dodać mleko w proszku i szczyptę soli. Postawić na ogniu i ciągle mieszając, gotować przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Nie gotujcie za długo, bo masa będzie za twarda. Lekko przestudzić. Cebulę obrać i zetrzeć do masy na tarce. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek (ok.1 łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać pozostałe otręby.
Smażyć placki na dobrze rozgrzanym teflonie.
Smacznego!