Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
PLACUSZKI Z CUKINI SB ;-) pychaaaaaaa ;-)


PYSZNE ZDROWE PLACUSZKI Z CUKINI ;-)


Placuszki:
1 duza cukinia
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
1/2 szklanki zmielonch płatków owsianych
1 gałązka bazyli
1 gałązka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra

sos:
1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 ząbek czosnku
1/3 cebuli
1 gałązka bazyli
sól
pieprz

placuszki:
cukinię dokładnie myjemy i odcinsamy końcówki, trzemy na dużych oczkach solimy i dostawiamy na chwilę. odciskamy dokladnie sok. dodajemy jajko, czosnek ścieramy na malutkich oczkach. dodajemy posiekana drobniutko cebulkę. siekamy bazylię i pietruszkę i dodajemy. płatki owsiane ( ja zmieliłam w blenderem na drobną suchą mase, prawie jak mąka ) dodajemy na końcu wraz z przyprawami. ciasto ma mieć konsystęcję jak placki ziemniaczane

sos:
wszystkie słdaniki rozdrabniamy blenderem ( ja nawet niesiekałam cebuli blender załatwił sam sprawę ) na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.

tak przygotowane ciasto. dzielimy na małe porcje i nakładamy na blachę do pieczenia. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez termobiegu przez 30 minut



wyszło mi 8 placuszków. całość ma 625 kcal. jeden 78 kcal.
  • blondyna01m

    blondyna01m

    24 maja 2012, 14:11

    przeis przeisany:) i na bank beda robione;)

  • Lozari

    Lozari

    23 maja 2012, 23:29

    Wyglądają zachęcająco!

  • Caisha

    Caisha

    23 maja 2012, 22:56

    Ja robię inne placki z cukini. Na patelni. Są przepyszne. Ale twój przepis też wypróbuję :)

  • Nualka

    Nualka

    23 maja 2012, 22:22

    Mi placki w piekarniku niestety się palą :( masz elektryczny czy gazowy?

  • verteye

    verteye

    23 maja 2012, 22:20

    aaaaaa uwielbiam cukinie, super przepis! muszę wypróbować ;D

  • energeticgirl

    energeticgirl

    23 maja 2012, 22:17

    wyglądają wyśmienicie, sama robię czasem takie proste placuszki z cukinii ale te Twoje też muszę koniecznie zrobić:D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.