GRAHAMKI PROSTY IDEALNY PRZEPIS
600 ml mąki pszennej graham - typ 1850
200 ml letniej wody
50 g drożdży
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki fruktozy
2 łyżki oleju rzepakowego
białko do posmarowania
Do mąki dodać rozkruszonę drożdże, posypać to fruktozą i zalać ciepłą woda. rozmieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. do wyrośniętego ciasta dodajemy sól i olej rzepakowy. wymieszać jeszcze raz ( kilka razy z całej siły uderzyć ciastem w blat ) odstawić do wyrośniecia na 10 minut ( chyba że jest chłodno w mieszkaniu to troszkę dłużej ) dzielimy na małe bułeczki, smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Piec 12 minut ( bez termoobiegu grzsanie z dołu i z góry )
wyszło mi 12 bułeczek. jedna ma 187 kcal - więc wydaje mi się że to nie dużo
blondyna01m
14 maja 2012, 23:36wygladaja apetycznie mniaaaaammmmmmmmm
Kamila112
13 maja 2012, 21:32Pysznie wyglądają mniam :)
monika4ever
13 maja 2012, 21:08Boże ulecz moją duszę nieczystą, bo zgrzeszyłam myślą o obżarstwie patrząc na te bułki!!! są genialne!!!
dorka001d
13 maja 2012, 21:03Wygladaja bosko ;))) a ile taka jedna moze miec kcal ?
Laguna23
13 maja 2012, 21:03Wyglądają bardzo apetycznie:)
Zabka92
13 maja 2012, 21:03jutro lecę po mąkę graham, te bułki wyglądają fenomenalnie. jak długo zostają świeże?