Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Leczo


Kolejna potrawa z cyklu "wszystko do gara i gitara" 😁

Bezglutenowe i wege

Leczo

Składniki:

- Kilka cukinii

- Kilka papryk - fajnie jak różnokolorowych

- cebule

- Olej

- przecier pomidorowy 

- przyprawy: sól, czosnek, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka ostra, paryka słodka, pieprz

Leczo zazwyczaj robię w proporcji 70% cukinii do 30% papryki, tym bardziej że cukinia kurczy się podczas gotowania.

Cukinię obieram, kroję w kostkę, paprykę kroję w paski i do garnka. Zalewam wszystko przecierem pomidorowym i przyprawiam. Cebulę szklę na odrobinie oleju i też dodaję. Gotuję ok godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Jemy albo jako oddzielne danie, albo z dodatkiem ryżu lub kaszy. Obie wersje pyszne :)

Zdjęcie z internetu.

  • LoveSchabowe

    LoveSchabowe

    13 marca 2022, 18:05

    Kocham leczo. Ale nigdy nie lubiałam w nim pomidorów więc robie bez. Za to na koniec wbijam jajo i je mieszam w garze.

    • menevagoriel

      menevagoriel

      13 marca 2022, 18:20

      Ooo super pomysł. Jeszcze tak nie próbowałam

  • annaewasedlak

    annaewasedlak

    13 marca 2022, 07:39

    Fajny przepis-wypróbuję . Pozdrawiam

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.