Kolejna potrawa z cyklu "wszystko do gara i gitara" 😁
Bezglutenowe i wege
Leczo
Składniki:
- Kilka cukinii
- Kilka papryk - fajnie jak różnokolorowych
- cebule
- Olej
- przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, czosnek, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka ostra, paryka słodka, pieprz
Leczo zazwyczaj robię w proporcji 70% cukinii do 30% papryki, tym bardziej że cukinia kurczy się podczas gotowania.
Cukinię obieram, kroję w kostkę, paprykę kroję w paski i do garnka. Zalewam wszystko przecierem pomidorowym i przyprawiam. Cebulę szklę na odrobinie oleju i też dodaję. Gotuję ok godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Jemy albo jako oddzielne danie, albo z dodatkiem ryżu lub kaszy. Obie wersje pyszne :)
Zdjęcie z internetu.
LoveSchabowe
13 marca 2022, 18:05Kocham leczo. Ale nigdy nie lubiałam w nim pomidorów więc robie bez. Za to na koniec wbijam jajo i je mieszam w garze.
menevagoriel
13 marca 2022, 18:20Ooo super pomysł. Jeszcze tak nie próbowałam
annaewasedlak
13 marca 2022, 07:39Fajny przepis-wypróbuję . Pozdrawiam
menevagoriel
13 marca 2022, 07:59Cieszę się 😊