Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Gotowanie....


Już prawie tydzień urlopu za mną a ja poza gotowaniem nie zrobilam zbyt wiele...Ale. w sumie patrzac ze to urlop tylko w jednej pracy to moze nie jest tak zle...W pon leniuchowałam , wtorek zmarudzilam przy robieniu leczo, wczoraj robiłam częściowy przegląd szafy i wystawiałam rzeczy na vinted nawet już 2 udało się sprzedać. Wiadomo kokosow z tego nie ma ale chociaż się pozbędę a ktoś z kolei coś nabędzie i mu się przyda. Dzisiaj natomiast będę kończyć wystawianie i z samego rana kupiłam żołądki z kurczaka i będę robić coś ala flaczki. Tylko na dwa osobne gary. I jeszcze wczoraj mnie podkusiło  kupic schab żeby dziś zrobić troche rolad . Pozniej je zamrożę i jak nie będę miała czasu to obiad będzie jak znalazl. Także coś czuję dzisiaj z kuchni to ja za szybko nie wyjde:)))).Jeszcze sobie przypomniałam że jutro mi przywiozą pomidory i będę soki robila:))). Także no urlop nie :))).....

Kusiło mnie też żeby powyciągać już rzeczy jesienne ale może jeszcze poczekam z tym trochę.

Wczoraj ten mój dietetyk napisał mi że za mało warzyw jem... Toż mi w domu mowia ze warzywa w ilości hurtowej teraz pochłaniam a on ciągle mało mało mało.... Ja nie wiem. Specjalnie robię zupy albo takie ala leczo bo tam tera nawet marchewkę wrzucam żeby było więcej warzyw i ciągle mało i mało. ... Ma ktoś może pomysl na jakąś surówkę do obiadu ale bez oleju I bez majonezu ??? Bo ja już nie wiem jak te warzywa jeszcze przemycić inaczej:))))

Przepraszam że ja tak bez ładu i składu plotę co mi slina na język przyniesie ale ja troche jestem taki chaos

  • atsok

    atsok

    1 września 2023, 09:12

    Pomidory+ cebulka+ jogurt lub kefir Kapusta kiszona+ przyprawa curry+ jogurt i ew. koperek Por+ jablko+ kefir Sama to stosuje. Mozliwe, ze dietetykowi chodzi o wiecej surowych warzyw.

    • Marzycielka1985

      Marzycielka1985

      1 września 2023, 12:19

      To mógłby mi jasno tak a nie mało warzyw mało warzyw:D

  • tara55

    tara55

    31 sierpnia 2023, 19:13

    Ależ u Ciebie smakowicie i zdrowo.! :-)

  • PACZEK100

    PACZEK100

    31 sierpnia 2023, 13:27

    Ja właśnie też głównie leczo lub gulasze warzywne. I jak tu dochodzić dietetykowi?

  • Janzja

    Janzja

    31 sierpnia 2023, 13:19

    Ja np do spaghetti dodaję cukinię, cukinia ma neutralny smak więc pewnie we wszystkim można je zgubić. No i pomidor zawsze jest dobry do wszystkiego :D

  • Blubber62

    Blubber62

    31 sierpnia 2023, 11:22

    pyszne jedzonko, dodawaj sałatę do wszystkiego i ogórki ? optycznie bedzie więcej?

    • Marzycielka1985

      Marzycielka1985

      31 sierpnia 2023, 11:37

      Już właśnie ogórki mam we wszystkim i ciągle mówi że malo:)))

  • krolowamargot

    krolowamargot

    31 sierpnia 2023, 11:15

    Marchewka z jabłkiem, albo i sama, z łyżką chrzanu. Marchewka z jabłkiem i cytryną. Wszystkie sałaty z dressingiem na bazie soku pomarańczowego/cytrynowego - zupełnie olej niepotrzebny. Ja jadam sałatę - rzymską albo masłową po prostu pokropioną cytryną, bez innych dodatków. Biała kapusta, marchew, cebula - sól, odrobina słodziwa, sok z cytryny i pieprz - tylko trzeba to dobrze wygnieść ręką, żeby kapusta zmiękła. Taka surówka spokojnie postoi w lodówce i dalej jest smaczna drugiego/trzeciego dnia. Starty seler, jabłko, rodzynki, cytryna, sól, pieprz. Ogórki i seler naciowy w kostkę - do tego koper, sól, sok z cytryny. Chrupania na długo. Surówka z papryki - papryka i cukrowa cebula, posolone, odstawione na jakis czas. można dać pieprz, albo trochę ziół do sałatek. Nie wiem, czy jadasz jogurt, ale jeśli jadasz, to do każdej z surówek, które znasz "z majonezem" dodawaj jogurt dobrze doprawiony.

    • Marzycielka1985

      Marzycielka1985

      31 sierpnia 2023, 11:37

      Dziękuję bardzo. Nie pomyślałam że można użyć soku z cytryny;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.