Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tort +masa cukrowa przepis


Biszkopt:
6 jajek
szklanka mąki zmiemniaczanej
szklanka cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat waniliowy

Białka oddzielić od żółtek, piane ubić dodac cukier, potem żółtka, mąka, proszek, kakao i aromat. Mieszać najwolniejszym trybem miksera.
Wylac na blache wysmarowaną margaryną---> moja forma ma średnice 22 cm i jest w sam raz na mase i na biszkopt.

Masa cukrowa:
 800 gramow cukru pudru
3 łyżeczki planty
3 lyżeczki żelatyny
50 gramów glukozy
70 ml wody
aromat wg uznania

Żelatyne zalać wodą i odstawić na 5 minut, następnie podgrzewać delikatnie nad parą wodną tak aby się rozluźniła ( ale broń boże nie zagotowała, bo wtedy trzeba zaczynać od nowa) . Jak się rozluźni dodać glukoze i plante, rozmieszać nad parą żeby za dużych glutów plant nie było.
Potem stopniowo dodawac cukier i ugniatac jak ciasto:)

Barwić wg uznania, barwnikami spożywczymi w proszku, w plynie sie nie nadają, bo rozrzedzają mase.
 Mase rozwałkowywać na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną, aby się nie przykleiła,  powinna mieć mniej więcej 3 mm grubości, żeby się dobrze kładła na torcie.
Ozdoby można lepić jak z plasteliny ;)

Moj tort jest wiśniowo- czekoladowy
Biszkopt naponczowałam rumem ;)
biszkopt podzielony jest na 3 części, pierwsza byla posmarowana dżemem wiśniowym i wysypana pokruszoną gorzką czekoladą, kolejna warstwa z masą maślaną i wiśniami, na około też wysmarowany był masą maślaną.

Masa maślana wiśniowa:
3/4 kostki masła
2 żółtka
szklanka cukru pudru
sok wiśniowy ( ja dałam domowy - ten który mi został z wiśni, ok 70 ml)
sok z połowy cytryny

żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, sok i sok z cytryny ;)
Ot i cała filozofia ;)

ps. Masa cukrowa topi sie od bitej śmietany, więc nie polecam przekładania nią tortu;)
  • KaraBoska24

    KaraBoska24

    9 grudnia 2011, 23:04

    a również miałam prosić ;) więc także dziękuje:)

  • dziuba1974

    dziuba1974

    9 grudnia 2011, 22:53

    Dziekuje....:-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.