PRZEPIS NA CHLEB
ü 1 bułeczka zakwasu,
ü 1 szklanka mąki żytniej,
ü 1 szklanka wody.
Wszystko wymieszać i zostawić na noc.
Rano dodać:
ü 1 kg mąki wrocławskiej (nie tortowej),
ü 3 łyżeczki soli,
ü 3 szklanki wody,
ü ¾ szklanki otrąb,
ü ¾ szklanki siemienia lnianego (całego),
ü ½ szklanki słonecznika (jeśli ktoś lubi),
ü ½ kostki drożdży.
Wszystko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 1 garść do słoika i włożyć do lodówki – nie zamrażać (tzw. zakwas).
Ciasto włożyć na stolnicę, podzielić na 2 części, lekko zagnieść, wyłożyć do dwóch foremek i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Nagrzać piec do temperatury 150-175 stopni, włożyć chleb. Po 15 minutach nastawić piec na 200 stopni i piec chleb przez godzinę. Wyjąć chleb z foremki i można go włożyć na 10 minut do pieca „do góry nogami”.
Po upieczeniu posmarować chleb wodą, skórka będzie się ładnie świecić.
Chleb jest dobrze upieczony jeśli po wyjęciu z foremek „puka od spodu”.
ü 1 bułeczka = 1 garść,
ü Foremki należy wysmarować oliwą,
ü Jeśli ciasto jest za gęste można dodać ½ szklanki wody, ale raczej powinno być gęste.
true724
10 marca 2014, 09:21Majko spróbuje upiec twój chlebek moja babcia piekła pysznie chlebki pozdrawiam
majka1966
7 marca 2014, 14:55w przepisie jes zeby z wyrobionego ciasta odjac garść do słoika i do lodówki jest na nastepny raz:)
mirjam
7 marca 2014, 14:24Mam podobny przepis,ale Twój wypróbuję, ja zakwas zamrażania i nic się nie dzieje, bo skąd brać nowy zakwas?
andzia655
7 marca 2014, 13:51Ja też troszkę eksperymentuje z pieczeniem chlebka oraz bułeczek. Chlebek uwielbiam, przygotowanie bardzo łatwe, bułeczki grahamki również łatwe. Przepisy może podam w moim pamiętniku jak znajdę wolna chwilkę.