Wyszedł pyszny polecam!
Wieczorem rozpoczynamy przygotowanie ciasta wg przepisu:
mąka pszenna razowa typ 2000 200g
mąka kukurydziana 100g
mąka pszenna chlebowa ty 650 200g
ciepła woda 350ml
paczuszka suchych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli do smaku
Ja wyrabiam całość w maszynie do chleba, ale z powodzeniem można ręcznie ok 10minut do połączenia składników odpoczynek 5 minut i jeszcze raz 10 minut wyrabiania. Ciasto musi być gładkie lśniące o konsystencji lekko rozlewającej się, nie zwartej jak na tradycyjny chleb. W razie potrzeby dolać ciut wody lub ciut mąki. Można wg uznania dorzucić nasiona dyni słonecznika czarnuszkę zioła prowansalskie ja uwielbiam z kminkiem :)))itp
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki:)
Rano wyciągamy czekamy około pół godziny do ogrzania ciasta rozgrzewamy piekarnik do 220stopni wkładamy chlebek i zmniejszamy temp na 200stopni, pieczemy około 35 minut w razie potrzeby ciut dłużej
przepis zaczerpnięty ze strony smakowitychleb.pl ale zmodyfikowałam dodając różne rodzaje mąk
Teraz jestem w trakcie robienia własnego zaczynu- zakwasu z mąki żytniej razowej, będę piekła extra chlebek na święta:) podzielę się przepisem i zdjęciami:)
aniapa78
11 kwietnia 2017, 09:36Po świętach wypróbuję.Kiedyś piekłam chleb ze Skutecznie tv- też dobry.