Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
przepis na chlebek razowy nocny:)


Wyszedł pyszny polecam!

Wieczorem rozpoczynamy przygotowanie ciasta wg przepisu:

mąka pszenna razowa typ 2000  200g

mąka kukurydziana   100g

mąka pszenna chlebowa ty 650    200g

ciepła woda 350ml

paczuszka suchych drożdży

płaska łyżeczka cukru

łyżeczka soli do smaku

Ja wyrabiam całość w maszynie do chleba, ale z powodzeniem można ręcznie ok 10minut do połączenia składników odpoczynek 5 minut i jeszcze raz 10 minut wyrabiania. Ciasto musi być gładkie lśniące o konsystencji lekko rozlewającej się, nie zwartej jak na tradycyjny chleb. W razie potrzeby dolać ciut wody lub ciut mąki. Można wg uznania dorzucić nasiona dyni słonecznika czarnuszkę zioła prowansalskie ja uwielbiam z kminkiem :)))itp

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki:)

Rano wyciągamy czekamy około pół godziny do ogrzania ciasta rozgrzewamy piekarnik do 220stopni wkładamy chlebek i zmniejszamy temp na 200stopni, pieczemy około 35 minut w razie potrzeby ciut dłużej

przepis zaczerpnięty ze strony smakowitychleb.pl ale zmodyfikowałam dodając różne rodzaje mąk

Teraz jestem w trakcie robienia własnego zaczynu- zakwasu z mąki żytniej razowej, będę piekła extra chlebek na święta:) podzielę się przepisem i zdjęciami:)

  • aniapa78

    aniapa78

    11 kwietnia 2017, 09:36

    Po świętach wypróbuję.Kiedyś piekłam chleb ze Skutecznie tv- też dobry.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.