składniki: dwa woreczki kapusty kiszonej, cebula duża, pierś podwójna, opcjonalnie dodatkowo kabanos z drobiu, przecier pomidorowy, kilka pieczarek lub suszonych grzybków, można dodać suszoną śliwkę, sól, pieprz, sporo kminku, czosnek, ziele ang., lisć laurowy trochę oliwy lub oleju
kapustę przesiekać, jeśli ma długie kawałki, przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna, podlać wodą i gotować, dodać od razu liść, ziele, sól, kminek i wkroić cebulę; w tym samym czasie na małej ilości oleju podsmażyć pierś z dodatkiem czosnku, mozna troszkę ją przyprawić od razu; można kapnąć wody i ją poddusić, zanim trafi do kapusty; gdy kapusta jest na wpół miękka, można kapnąc troszkę oliwy, ale nie jest to konieczne, dodać miesko i kabanos, jeśli go chcemy. Pod koniec gotowania dajemy pieczarki i przecier- tyle, ile lubimy, ja lubię sporo dodać. Sprawdzamy smak i doprawiamy, jeśli trzeba. Bigos jest gotowy, gdy pieczaki będą ścięte, ale jęrdne. Jak każdy bigos, również ta chuda wersja zyskuje z każdym podgrzewaniem ;)
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.