Ostatnio trafiłam na bardzo fajny sposób na zastąpienie masła w codziennej diecie - domowe pesto. Absolutnie nie sugeruję, aby masło wykluczyć (bo sama je jadam), ale odmiana każdemu dobrze zrobi Pesto z poniższego przepisu świetnie pasuje do kanapki z jakiem na twardo, dodawałam je do zupy-kremu z warzyw i do kanapki z pieczonym schabem - myślę, że możliwości ogranicza tylko nasza fantazja Do makaronu nie próbowałam, bo brakło Następnym razem spróbuję
Pesto
- 2 pęczki bazylii (kupiłam dwie doniczki i obcięłam bazylię przy samej ziemi)
- garść szpinaku
- 150 g płatków migdałowych
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek - gdyby było za gęste można dodać więcej
- ząbek czosnku (następnym razem dam więcej)
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki blendujemy i zajadamy ze smakiem
Przepis pochodzi ze strony Strona prowadzona jest przez Panią dietetyk - można tam znaleźć naprawdę ciekawe informacje. Codziennie staram się coś przeczytać.
milunia0404
21 października 2016, 09:47a ja po prostu zamiast masła czasem awokado używam :) znam stronkę i mają super przepisy :)
giziaa1980
19 października 2016, 14:01Ja z tej stronki qchenne inspiracje robiłam juz kilka dań. Przepyszne sa krokiety z mąki orkiszowej, z indykiem i pieczarkami :)
Kora1986
19 października 2016, 14:04Ja na razie czytam inne wpisy i jak przy tej okazji trafi się jakiś przepis to super. Generalnie fajna stronka - porządkuje wiedzę :-)
sylwus290977
19 października 2016, 12:35Ta strona o ktorej mowisz jest mega dzis wlasnie z tej strony ugotowalam krem porowy z lososiem
angelisia69
19 października 2016, 12:11ja uwielbiam pesto,ale jestem leń i nigdy mi sie nie chce krecic :P zamiast masla polecam awokado roździabane szybciej sie robi.Ale ogolnie ja malo chleba jem wiec jak raz w mies uzyje masla to nic sie nie stanie.Pesto wole z makaronem albo jako dip do warzyw-pyszota
Naturalna! (Redaktor)
19 października 2016, 13:29mi też się nie chce nigdy zrobić, a zjadłabym :) może się przemogę :) bo Kora tak zachwala, a ja robiłam je wieki temu
Kora1986
19 października 2016, 13:31Powiem Wam, że zazwyczaj kupowałam pesto gotowe.Ale ostatnio stojąc przed półką i czytając składy.... nie było z czego wybrać. Po kilku dniach natknęłam się na ten przepis i chyba już nie kupię gotowego - no chyba, że będzie jakaś klęska i nie będzie bazylii w sklepach :-)
Pixi18182
19 października 2016, 11:34Hmm ciekawe jak smakuje :) Ja ostatnio praktycznie odstawiam masło ;) No , zobaczymy :) Wygląda apetycznie :)