Szarlotka z migdałami
Składniki:
100 g mąki pełnoziarnistej Lubella
150 g mąki tortowej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
150 g cukru trzcinowego + 2 łyżki
4 duże jabłka
80 g masła
5 łyżek migdałów
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mąki i proszek do pieczenia rozcieramy z masłem, żeby powstało coś na kształt kruszonki. Ubijamy białka, dodajemy żółtka i mleko. Do kruszonki dodajemy 150 g cukru, masę mleczno-jajeczną i jabłka. Masę przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 190 stopniach (wierzch powinien się przyrumienić). Uprażone płatki migdałowe mieszamy z 2 łyżkami cukru i po przestudzeniu ciasta obsypujemy jego wierzch.
Smacznego.
ps. co kupić mężczyźnie na parapetówkę??
Okruszek83
15 października 2013, 17:11młynek elektryczny do soli i pieprzu może? hmm :) fajny przepis.
therock
14 października 2013, 19:52mniam:D ja idę też niedługo na parapetówkę i kupiłam kubeczki i tacę ale to dla pary... dla faceta kupiłabym kakrusa i flaszkę;P:
pin23
14 października 2013, 13:52wlasnie szukam przepisu na jabłecznik:) chyba wypróbuję Twoj:)
berdonkaa
14 października 2013, 12:03Wygląda pysznie ! :) na parapetówkę dla chłopaka można kupić blender - przyda się każdemu :)
Anankeee
14 października 2013, 11:35Re: skasowałam prywatne wpisy, bo zrobiłam przez chwilę pamiętnik dostępny dla wszystkich w celu promocji akcji charytatywnej dla pewnej dziewczynki ;-) Akcja się udała, a ja ponownie zamknęłam pamiętnik i teraz będę pisać dalej ;-)
Jachceciastko
14 października 2013, 09:36Mmmmmmm ;P