1 jajko
ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej
szczypta słodziku w proszku
szczypta soli
Chudy twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (można też zmielić w maszynce). Dodać surowe jajko, mąkę kukurydzianą, szczyptę słodziku w proszku i soli. Razem dokładnie wymieszać i wyrobić ręką. Z ciasta zrobić ręką wałek na stole, a następnie pokroić nożem na kawałki.
Gotowe kluseczki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną chwilkę pogotować i wyjąć łyżką cedzakową. Nie należy długo gotować, gdyż mogą się rozgotować.
Takie kluseczki można podawać polane np. sosem cynamonowym. Podane składniki wystarczą na 1 porcję obiadową.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie. SMACZNEGO
Alvean
24 maja 2011, 18:03Właśnie miałam się brać za kolację i patrzę... patrzę... wszystkie składniki są. :D Idę sprawdzić przepis.
kamasutra1977
24 maja 2011, 14:02fajne kluseczki, skorzystam z przepisu:)