Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
szpinakowe pytanko ???


MOJE DROGIE  pierwszy raz w zyciu zjadłam
SZPINAK Z SOSEM SEROWYM
nawet nie zły bo z wyglądu ochyda :)
 pytanko z czym wy go jecie ??? ja z chlebem ciemnym
albo co sie z niego robi ???
PROSZE O JAKIEŚ PRZEPISY :) Z GÓRY DZIEKUJE
kurde to znowu ja musze to na pisać jak ochyda jak to mozna jeśc
to jakaś sieczka jak trawa bleeeee pierwsze połknięcia były ok ale teraz ledwo to jem nie wiem czy uda mi się zjeśc całe choć mam nie dużo :DDD
    dobranoc mniamkowate laseczki
  • Nadia0088

    Nadia0088

    23 lutego 2010, 23:58

    nigdy nie jadlam szpinaku:o

  • szczerbatyszczurek

    szczerbatyszczurek

    23 lutego 2010, 22:00

    oliwa z oliwek. szpinak - koniecznie całe liście - żadne mrożone kostki ala hortex. roquefort. orzeszki pini. śmietana. opcjonalnie parę plasterków jambona, szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej. podpraż orzechy. odłóż. na oliwę wrzuć szpinak, do zwiędnięcia podduś. dorzuć szynkę. gdy się zarumieni dodaj śmietanę, wymieszaj z szpinakiem i szynką. pokrusz ser i na patelnie. mieszaj do momentu gdy ser i śmietana utworzą sos. zdejmij z ognia. posyp podprażonymi orzeszkami pini. dobrze smakuje samo, jako sos do makaronu lub podane na grzankach czosnkowych. posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. p.s. nie baw się w podróbki z serkiem kanapkowym, topionym czy fetą. to stołówkowa wersja.

  • sikoram3

    sikoram3

    23 lutego 2010, 20:25

    cale mi nie samkuja ...po drugi szpinak trzeba umiec doprawic ...ja w polsce raz jadlam i mialam takie same odczucie jak ty dzis ... Dzis mialam gona obiad i nawet zupe z niego gotuje ...z czym go jesc ze wszystkim...ziemnikami i jako sadzone, z ryzem , z makaronem ..nadzienie do nalesnikow , zapieknek ....mozna tez sam z cyckiem z kurczaka ,indyka no chudym miesem rybami ....Moj przepis nie moj a grecki ...skladniki ...500 kg pochakanego mlodego i mrozonego szpinaku , cebula , z zabki czosnku , feta -tu trzeba dodac tyle ile uwazasz i uwaga bo feta jest slona tz ta prawdziwa z koziego mleka tu jest slona w polsce nie wiem ... i cytryna ...czas przyzadzenia szybki ....rozgrzej na pateli oliwe zeszklij cebulke i wrzuc szpinak z rosolkiem drobiowym ....lub dopraw po swojemu sola i pieprzem..mieszaj czesto ....po chwili dodaj czasnek i podgrewaj szpinaku powinien sie krotko gotowac bo traci smak i ma brzydki kolor ....gdy woda odparuje i smak ci pasuje dodajesz fete ...tak aby sie rozpuscila ..smakujesz jesli jest dobra ...wciskasz sok z cytryny tak aby kwasnosc ci odpowiadala...smacznego ...ja dzis jadlam z piersia z kurczaka i makaronem ...Pozdrawiam.

  • Hanzunia

    Hanzunia

    23 lutego 2010, 19:43

    SZPINAKU JAK CZOSNKU NIE MOŻNA PRZYPALIĆ!!!!Ja jadam taki z naleśnikami: czosnek zeszklić na oliwie, dodać duży serek topiony a potem czosnek sparzony i MINUTĘ PODSMARZAĆ!!! sól i pieprz do smaku!! SMACZNEGO!!!!!!!!!!!

  • savelianka

    savelianka

    23 lutego 2010, 19:37

    ja uwielbiam szpinak,,i wszyscy w mojej rodzinie tez. ja smaze go na maselku,dodaje w trakcie smietane,czosneki podaje do ziemniakow zamiast surowki

  • Marekkk

    Marekkk

    23 lutego 2010, 18:58

    Na temat szpinaku nic nie jestem w stanie powiedziec, dla mnie to trawa:-(((

  • Kenzo1976

    Kenzo1976

    23 lutego 2010, 18:50

    Kupuj szpinak swieży , na patelnię nalej oliwy z oliwek , dwa ząbki czosnku posiekaj w talarki i podsmaż na oliwie, dodaj swieże listki szinaku , szybko mieszając po kilku minutkach , dodaj sól i pieprz , wyłóż na talerz i posyp parmezanem , polecam , a nigdy się już nie będziesz krzywić na widok szpinaku :)

  • mrowaa

    mrowaa

    23 lutego 2010, 18:35

    Pychotka:) polecam:)

  • SiejaNatalka

    SiejaNatalka

    23 lutego 2010, 18:21

    Kurczak nadziewany szpinakiem i serem Porcji: 1 Składniki: Seler korzeniowy 30 g (0,5 plastra) Ser Edamski tłusty 40 g (1,4 plastra) Szpinak 25 g Cebula 15 g (2,7 plasterka) Olej słonecznikowy 4 g (niecała łyżeczka) Mięso z piersi kurczaka bez skóry 110 g (0,9 szt.) Marchew 20 g (0,5 małej) Pietruszka. korzeń 30 g (0,5 średniej) Przyprawy: Przyprawa "Jarzynka" Ziele angielskie Pieprz czarny, zmielony Sól biała 1 g (0,9 szczypty) Gałka muszkatołowa Mięso z piersi kurczaka umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak umyć i pokroić na grube kawałki. Pierś z kurczaka naciąć (nie przecinać całkowicie) tak, aby umieścić w niej nadzienie. Posiekaną cebulę zeszklić na części oleju. Następnie wrzucić szpinak, gałkę muszkatołową. Ser lekko obsuszony zetrzeć na tarce i wymieszać go dokładnie z pozostałymi warzywami. Tak przygotowane nadzienie umieścić w nacięciach zrobionych w mięsie kurczaka. Złączyć ich brzegi patyczkami. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor mięso na pozostałej ilości tłuszczu. 1 Przełożyć zbrązowione mięso do żaroodpornego naczynia. 1 Warzywa (marchew, pietruszka, seler) opłukać, obrać, umyć. Przyrządzić z nich, jarzynki, ziela angielskiego i wody wywar. 1 Mięso zalać gorącym bulionem i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na pół godziny.

  • bebeluszek

    bebeluszek

    23 lutego 2010, 18:01

    wrzucasz szpinak do garnka i odmrazasz. dodajesz sol, pieprz, zabek czosnku u smietane (moze byc tez sojowa) i zagotowujesz. do tego makaron (najlepiej spagetti, ale fussli i inne kokardi tez sie nadaja) gotujesz. na talerz nakladasz makaron, to polweasz sosem szpinakowym a na wierzch mozna jeszcze posypac serem zoltym lub mozzarella....paluszki lizac! jedno z moich ulubionych dan! poelcam!

  • pegiLu

    pegiLu

    23 lutego 2010, 17:53

    Ja zawsze kupuje rozdrobniony(a nie liście) odmrażam w parowarze. Następnie na patelni dusze .Dodaje ser feta i wszystko mieszam i dusze. Mozna podawać z makaronem i posiekanymi orzechami.Mozna zawinąc w ciasto francuskie i upiec. Mozna użyć jako farsz do naleśnikow jednak do środka wtedy lepiej dodac starty żołty ser wycisnąc ząbek czosnku. Naleśniki polać sosem czosnkowym.Ostatnio zrobiłam kopytka ze szpinakiem.Własnie pochłonełam poł talerza:) Niskokaloryczne a jestem pełna. Pozdrawiam :) PS. Ja do szpinaku niedawno sie przekonałam.Sukces leży w odpowiednim jego przyrządzeniu. Ale jeżeli nie smakuje, nic na siłe:)

  • iwoncita

    iwoncita

    23 lutego 2010, 17:51

    lasagne jest szpinakowe kiedys jadłam:)nalesniki ale nie lubię:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.