Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Z wyprzedzeniem/ zachcianka


Hejka 

To znów ja :D

Tak bardzo lubię święta Bożego Narodzenia, że myślę już o nich z dwumiesięcznym wyprzedzeniem:D. Wpadło mi ostatnio trochę luźnej kasy więc zaczęłam szukać po necie pod kątem świąt. Co wymyslilam? Złożyłam zamówienie na komplet zastawy stołowej bo u mnie wiecznie braki, sztukowane talerze każde z innej parafii, nie ma nigdy kompletu na większość ilość gości, zamówiłam  ładny świąteczny bieżnik na stół, w sklepie florystycznym ozdoby do stroików ( gąbki florystyczne, suszone plastry pomarańczy,  lotosy, podstawki pod świece, wstążki świąteczne itp) .


A od wczoraj chodził za mną bigos, więc dziś nastawiam gar kapusty pół na pół kiszona świeża , garść suszonych prawdziwkow, garść wędzonych śliwek, wedzonki, szynki, kiełbasa w kostkę podsmażone na cebuli, dodatek wina i tak sobie gar pyrka na gazie. Od razu w powietrzu zapachniało świętami, bo chyba tradycyjnie w większości domów święta Bożego Narodzenia to zapach bigosu :D


Aaa paznokcie zmalowalam w fiolecie ;-)

  • mtsiwak

    mtsiwak

    2 listopada 2018, 12:39

    Ja wielka fanka swoat nie jestem, aczkolwiek jutro bede nastawiac ciasto piernikowe do dojrzewania na swieta :D co dom to inna kuchnia :D ja bigos robie tylko z kiszonej kapusty, nigdy swiezej nie daje. I gdzie znalazlas te wedzone sliwki? sama je zrobilas czy gdzies kupilas? Chociaz u mnie i tak ich na pewno nie znajde :(

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 listopada 2018, 14:03

      To masz jakiś zupełnie inny przepis niz mój bo ja dojrzewajacy przygotowuje z początkiem grudnia tak 3 tyg przed pieczeniem. A śliwki wędzone są u nas w każdym spożywczym sklepie.

    • mtsiwak

      mtsiwak

      2 listopada 2018, 14:06

      https://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski Raz pieklam z tego przepisu i wyszedl super. Szkoda bo tu na pewno nie znajde :( sa tylko suszone...

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      2 listopada 2018, 15:29

      Ja też tylko z tej strony korzystam i mam kilka książek wydanych prze z autorkę bloga ale az zerknę czy tam na taki przepis na 2miesace wcześniej przygotowywaniem ciasta. Na pewno ma przepis na miesiąc wcześniej.

    • akitaa

      akitaa

      20 listopada 2018, 11:26

      dużo osób robi z tego przepisu, bratowa męża też i też tak wcześnie nastawia, w przepisie jest najlepiej 4-6tyg przed świętami. Ja nie wiem, bo jeszcze nie robiłam nigdy :) ja jakiś szybki z bakaliami piekę i pierniczki obowiązkowo ;)

    • mtsiwak

      mtsiwak

      20 listopada 2018, 13:33

      Moj juz drugi tydzien siedzi w lodowce i czeka ;)

  • silvie1971

    silvie1971

    30 października 2018, 22:35

    O matko ale mi na na bigos smaka narobilas;) Też lubię Boże Narodzenie, lubię ozdoby, światełka, choinkę i też jestem już myślami przy tym jak ustroic dom.. Uwielbiam zupę grzybowa, kompot z suszonych owoców i makówki:))))

  • AnnaSpelniona

    AnnaSpelniona

    30 października 2018, 18:26

    ja bigos lubie tylko taki wykwitny ...z roznych rodzajow miesa i podgrzewany i odgrzewany haha

  • Magiczna_Niewiasta

    Magiczna_Niewiasta

    30 października 2018, 18:11

    Ja już sobie podśpiewuje świąteczne piosenki. Ale jak tego nie robić jak część sklepów już ma asortyment świąteczny? :) Bigos uwielbiam i ubolewam, że sama nie potrafie zrobić.

  • mefisto56

    mefisto56

    30 października 2018, 18:03

    Anetko:).zawsze podziwiam Twoje paznokcie, bo to moja słabość! O świętach jeszcze nie myślę, bo listopad pod znakiem wyjazdów do wnuków i myślę tylko czy zdążę posprzątać świątecznie dom :) i kupić prezenty! O menu będę myślała pod koniec listopada :).pozdrawiam i zycze miłego wieczoru :))

  • studentka1986

    studentka1986

    30 października 2018, 16:08

    U nas na święta nie ma bigosu i w sumie u żadnych znajomych też nie słyszałam... Za to jest na Sylwestra ;). Powiem Ci że ja też ja też kocham BN. Z mamą co roku zaczynamy planowanie od sierpnia, bo dużo ozdób choinkowych robimy same i często są dość pracochłonne. 2 lata temu choinkę 1.8 m ubrałam w same ozdoby zobione na szydełku z dodatkiem kryształków. Zajęło mi to 3,5 miesiąca.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 16:15

      Wow! Zdolniacha!!! Brawo! U mnie choinka ma tyle wysokości co pokój czyli jakieś 240cm, a dekoracje u mnie przez ostatnie dwa lata to drewniane malowane na biało różne aniołki, renifery, gwiazdki i nic poza tym żadne słodycze . Co do bigosu to tak u mnie jak i u rodziny od małego pamiętam ze nie ma świąt bez bigosu i sałatki jarzynowej:) teraz jeszcze jak wszedł do rodziny mój mąż to nie może braknąć smażonego karpia , piernika z powidłami oblany czekoladą i keks pełen bakalii:)

    • studentka1986

      studentka1986

      30 października 2018, 16:44

      U nas też nie ma nigdy żadnych słodyczy. Moja mama lubi takie piękne okazałe choinki jak te w sklepach (taki styl ozdób) albo właśnie szydełkowe, transparentne , szyfonowe. Dań mamy dużo rybnych, bo tata kocha ryby wiec samych smażonych jest ok 5 rodzajów... no i barszcz z uszkami, kapusta z grzybami (lub z grochem albo fasolą czarną), paszteciki z grzybami, gołąbki, pierogi, żadnych kutii ani nic takiego bo nie lubimy. Ze słodkich to makowiec i sernik, pierniczki... kompot z suszu...

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 20:59

      O kompot z suszu mogłabym pić cały rok . Mniam :-))

    • studentka1986

      studentka1986

      30 października 2018, 22:13

      Też uwielbiam ale koniecznie z wędzoną śliwką!

  • NaDukanie

    NaDukanie

    30 października 2018, 15:39

    Ja też już w świątecznym nastroju, ja to nazywam "Świątecznym sezonem" wszak święta takie kritkie są... To wolę się cieszyć tym okresem przed nimi również. Bigos wygląda smakowicie. Pamiętaj tylko, żeby dbać o siebie w tym welkim zabieganiu przed świętami :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 16:18

      u mnie podstawą jest szykowanie uszek i kiszenie barszczu już z początkiem grudnia, ale choinkę stroję dopiero dzień lub dwa przed wigilią.

  • annas1978

    annas1978

    30 października 2018, 15:27

    Fajnie ze jestes tutaj tak czesto...

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 16:17

      ostatnio jakoś tak regularniej pisze:)

  • akitaa

    akitaa

    30 października 2018, 14:50

    u nas na święta nie ma bigosu :D ten Twój bym zjadła bo wygląda apetycznie tylko, że dolałaś tam wina;)

    • akitaa

      akitaa

      30 października 2018, 14:50

      aleś mi zrobiła ochotę na bigos!

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 16:16

      Mi tak ochotę zrobiła wczoraj jedna blogerko youtoberka:)) alkohol podczas gotowania wyparowuje więc luzik. Zdjęcia bigosu jeszcze podczas gotowania:)

    • akitaa

      akitaa

      30 października 2018, 17:25

      Ja generalnie bardzo rzadko jem bigos, nawet unikam :D a teraz się chyba ciąża odzywa i faktycznie bym zjadła za smakiem :P

  • Wiosna122

    Wiosna122

    30 października 2018, 13:58

    kochana sprobuj sobie bigos wege, pychaaaa :) a co do świąt mam podobnie, zawsze myślę wczesniej, nie lubie zostawiac nic na ostatnia chwilę. Pojadłabym twojego bigosu XDDDDDDDDD nawet nie umiem sobie wyobrazic jak mega musi byc pyszny :D

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 14:01

      Kurcze szkoda ze tak daleko jesteś bo bym poczestowala:-) 10litrowy gar wyzywil by połowę wojska :-)))

    • Wiosna122

      Wiosna122

      30 października 2018, 14:13

      o kurde haha :D to bym mogła jeść cały tydzien :DDD a tak serio to chyba spróbuję go dopiero na święta, mam nadzieje po cichu ze uda mi się spędzic je w Polsce, ale nic jeszcze nie wiadomo :(

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 14:40

      Z rodziną, w Polsce na pewno były by piękniejsze święta.

  • NowaOnaaa

    NowaOnaaa

    30 października 2018, 13:43

    ja bigos w piątek robiłam i jeszcze dzisiaj będę jadła :) tylko ja dodawałam trochę schabu, trochę wołowinki - mięska podsmażyłam na patelni i w drobną kostkę pokroiłam boczek i cienką kiełbaskę.. wyszedł super nie za tłusty idealny... noo i winko i grzyby obowiązkowo- suszonych śliwek nie dodaje bo mój nie lubi ze śliwkami :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      30 października 2018, 13:45

      Mój to wogole bigosu nie lubi ;-))) ale zje żeby mi przykrości nie zrobić ha ha ha

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.