Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nocną porą.


Wiem że już grubo po północy ale dopiero teraz znalazłam chwilkę by coś napisać. 

Najpierw pochwale się slawnoscią moich pierników.  Pierników robionych na zamówienie dla firmy PAGEN która użyła ich w swoim świątecznym spocie :D

https://vitalia.pl/oknapagen/

A teraz polecę wam super pyszny likier piernikowo - czekoladowy własnej produkcji, pyszota. 

Pora iść spać bo rano wczas pobudka i wycieczka po karpie i zakupy.  Urobilam się dziś jak wół chociaż ciasta mam już z głowy.  To chyba pierwszy taki okres przedświąteczny z tak długą listą spraw do ogarnięcia, a nogi mi w dupke już wchodzą (spi)

EDIT :

14kg karpia już pływa w wannie.  Prawdziwe łowisko :-)

  • Majkkaa4

    Majkkaa4

    23 grudnia 2015, 20:42

    filmik super, brawo. Karpia się boję, a o przepis na likier prosze..

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 23:30

      Składniki: 0,5 l kremówki1 czekolada gorzka100 g cukru pudru 2 łyżeczki  przyprawy do pierników 2 łyżki nutellii200 ml wódki100 ml spirytusuPrzygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć i ostudzić. Do zimnej masy wlać wódkę i spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek lub karafki i szczelnie zakręcić.

    • Majkkaa4

      Majkkaa4

      25 grudnia 2015, 12:23

      dziękuje

  • Amelia31

    Amelia31

    23 grudnia 2015, 14:38

    Ale masz pracy, tyle ryb do przerobienia i inne sprawy!

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 15:10

      Ryby to jedyna działka którą zajmuje się Luby.

  • aniolek50

    aniolek50

    23 grudnia 2015, 11:24

    Zdrowych i Spokojnych Świąt Kochana Ci życzę odpocznij sobie bo naprawdę się napracowałaś z tego co tu piszesz i nam pokazujesz

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 15:08

      Dziękuję kochana za zyczonka :-)))

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    23 grudnia 2015, 10:59

    Wdziałam na fejsie ten filmik. Gratuluje! Radosnych Świąt Wam życzę! Buziaki

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 11:02

      Dziękuję Ulenko i wzajemnie niech będą piękne spokojne z odpoczynkiem i pełne miłości.

  • akitaa

    akitaa

    23 grudnia 2015, 10:17

    ojj pamiętam karpia w wannie za dzieciństwa, najpierw pływał a potem go juz nie było, masakra :P sama zabijasz?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 10:59

      Nie miałabym sumienia. Karpie to robota Lubego ja tylko je kupuje i wrzucam do wanny. Nawet boje się je żywe dotykać ;-)

  • marii1955

    marii1955

    23 grudnia 2015, 09:37

    Zapewne mniamuśny jest ten likier :) Jeej tyle karpia ? W życiu takiej ilości nie kupowałam ... Dobrego dnia Martusiu , ja startuję do pieczenia ciasta :) Buziaczki dzielniuszku :)))))))))))))))))

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 11:00

      Ja juz swoje w nocy napieklam. Teraz ustawianie stołów prasowanie obrusów przeleciec odkurzaczem i mopem. W trakcie się gotuje susz i sałatki pykne. :-) likierek świetny.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 11:01

      A karpia stąd tak dużo bo mam osiem osób na wigilii a w święta nie gotuje się u nas obiadu tylko wcina co zostanie z wigilii zwłaszcza kochamy karpia :-)

    • marii1955

      marii1955

      23 grudnia 2015, 14:08

      To zrozumiała jest ta jego ilość :)))

  • mada2307

    mada2307

    23 grudnia 2015, 09:17

    nawet powąchać się nie da, a o spróbowaniu tylko pomarzyć można...

  • akitaa

    akitaa

    23 grudnia 2015, 08:41

    czy ten likier można od razu pić czy on musi trochę postać?;) ..jednak spirytusu tez nie mamy pod ręką, więc i spiritus i kremówkę trzeba dzisiaj kupić:)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 09:33

      Odrazu do picia choć dobrze jakby się jeden dwa dni przegryzl :-)

  • wiola7706

    wiola7706

    23 grudnia 2015, 07:43

    ten likier musi być nieziemsko pyszny.

    • wiola7706

      wiola7706

      23 grudnia 2015, 07:43

      jak go zrobiłas?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 09:34

      Składniki: 0,5 l kremówki1 czekolada gorzka100 g cukru pudru 2 łyżeczki  przyprawy do pierników 2 łyżki nutellii200 ml wódki100 ml spirytusuPrzygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć i ostudzić. Do zimnej masy wlać wódkę i spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek lub karafki i szczelnie zakręcić.

    • wiola7706

      wiola7706

      23 grudnia 2015, 10:03

      oh Dżizas. teraz smakuje jeszcze bardziej

    • akitaa

      akitaa

      23 grudnia 2015, 10:16

      mnie przekonało i męczę mojego K, żebyśmy zrobili :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 15:08

      Na prawdę świetny i szybki do zrobienia :-)

  • Paolina1987

    Paolina1987

    23 grudnia 2015, 07:35

    Podziwiam Cie.. Taka dziewczyna to skarb.Wesolych Swiat :))

  • lukrecja1000

    lukrecja1000

    23 grudnia 2015, 05:39

    Och Dnusiu ale u Ciebie juz swiatecznie:-)))Nawet pruszy snieg:-)) Pierniczki i likier wlasnej roboty napewno beda wielkim hitem tych Swiat Bozego Narodzenia.Zdolna jestes bestia! Ja wreszcie ogarnieta jestem z porzadkami a dzis pieczenie ciast i pierniczkow...Buziaki kochana udanego dnia zycze,pa,pa Jula

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 grudnia 2015, 09:35

      Pięknych świąt Kochana życzę :-)

    • lukrecja1000

      lukrecja1000

      23 grudnia 2015, 10:35

      Sorki za pomylke imienia Anetko:-) To z pospiechu buziaki

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.