Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Smacznie, ale nie w sosie :/



Wpis bardzo smaczny, lecz niestety samopoczucie fatalne. Katar, gorączka, kaszel, łamanie w kościach, na wyciągnięcie ręki pudełko chusteczek i gorąca herbata z miodem i cytryną. (kreci)(uff) I niestety znów zbiory jabłek nie wypaliły, chyba nie była bym wstanie spindrać się dziś po drzewach. Mój W. to mądry człowiek zamiast grzać się pod kocem to on równie zakatarzony jak i ja pojechał o 6tej rano na grzyby ze swoją siostrą, no nie wypowiem się nic więcej na ten temat bo siostruni odmówić nie może, ogólnie nie ruszam tego tematu bo na samą myśl robię się purpurowa (zimno)

Oczywiście jak wrócił zaczął biadolić jaki to on osłabiony jest przy tej gorączce, nic się nie chciałam odzywać, bo dziś ma imieniny, więc grzecznie spytałam tylko czy zrobić mu gorącego mleka z miodem, czosnkiem i masłem :?. Wypił ze smakiem, podziękował, przytulił i do uszka szepnął " Jak ja cię kocham Kochanie " :PP<3:p




A teraz do rzeczy. Przedstawiam mam bardzo smaczną chudą zakąskę na gorąco do obiadu jak i na zimno do kanapek...mowa o gotowanej roladzie drobiowej z kurkumą, słonecznikiem i suszonymi pomidorami.

Na porcję 2-osobową potrzebne będzie nam:

1 pierś z kurczaka zmielona lub posiekana jak tatar

1 jajko

3 łyżki suszonych pomidorów 

2łyżki ziaren słonecznika

łyżeczka kurkumy

łyżeczka bazylii

do smaku pieprz, sól

Do zmielonego/posiekanego mięsa wbijamy całe jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy

Dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy kurkumę i słonecznik

Do drugiej pokrojone w małe kawałki suszone pomidory i bazylię

Obie części mieszamy. 

Przygotowujemy folię streczoną, którą smarujemy wodą ( by nam się lepiej zwijało w roladę)

Rozkładamy na nią warstwę żółtą

na to warstwę czerwoną

I zwijamy mięso na roladę pomagając sobie folią tak by powstał " cukierek"

Wkładamy taką roladę na gotującą się wodę i po 2 minutach jak białko w mięsie się zetnie wyciągamy i rozwijamy z foli, gotując jeszcze około 15minut.

W tym czasie przygotowujemy sobie dip jogurtowo-czosnkowy.

Potrzebne będzie pół miseczki gęstego jogurtu naturalnego, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz i sol do smaku. Wszystko razem mieszamy i gotowe.

SMACZNEGO! 8)

Efekt wizualny w przekroju wyszedł marny, bo się pospieszyłam i na gorąco ją pokroiłam zamiast dać jej trochę odpocząć po gotowaniu:/

 Zamiast słonecznika, kurkumy czy pomidorów suszonych można użyć mrożonego szpinaku, albo podsmażone pieczarki, kombinacji jest wiele. 8) A im mniejsze roladki tym zgrabniejsze 8)




A ja znów zainspirowana vlogerką Maxi, zamówiłam bardzo mi przydatną rzecz, a mianowicie bazy kolorystyczne do rozjaśniania, przyciemniania, zmiany tonacji pudrów, róży, bronzerów, rozświetlaczy cieni itp. Więcej na ten temat można poczytać w necie. Przydatne zwłaszcza osobom które mają w kosmetyczce źle dobrane odcienie podkładów i z tego powodu ich nie używają a zalegają tylko bezużytecznie. To jest na to niedrogi sposób :p




Po drodze jak byłam odwiedzić Carrefour'a zahaczyłam o kwiaciarnię i dokupiłam dwie doniczki wrzosu, na stół do kuchni i do mojego pokoju(smiech)

No i to będzie na dziś tyle. Słoneczko za oknem pięknie świeci, ale niestety wieczory już są zimne (strach)

Dajcie znać czy spodobała Wam się dzisiejsza propozycja obiadowa i czy skusicie się na jej wykonanie (dziewczyna)


  • ZrobietodlaSIEBIE

    ZrobietodlaSIEBIE

    30 września 2014, 20:30

    czy mozesz mi powiedziec jak dokladnie to zwijasz?bo ja jakas ciemna masa i nie mam pojecia jak zrobic:/

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      1 października 2014, 08:44

      zerknij tutaj. https://vitalia.pl/2013/01/instrukcja-wykonania-roladek-drobiowych.html

  • nataliaccc

    nataliaccc

    30 września 2014, 12:28

    ooo taka roladka, to super sprawa:-) muszę wypróbować:-) dziękuję za przepis

  • Mafor

    Mafor

    29 września 2014, 14:47

    Ale z Ciebie kuchareczka! Super!

  • aktaeB

    aktaeB

    29 września 2014, 11:50

    na pewno spróbuje, juz mi ślinka cieknie

  • mokasia

    mokasia

    29 września 2014, 09:46

    Na pewno wypróbuję roladkę. Widziałam podobne przepisy na https://vitalia.pl/. Chyba przeglądamy te same blogi ;-) Pod którymś z wpisów podałaś link do kostek rosołowych. Rewelacja - jak najszybciej do zrobienia :-) Zakupy na kolorówka.com? Ja skusiłam się już drugi raz. Wypróbowałam już primer, robiłam podkład z kaolinem, podkład z bazy do podkładu + color blend, róże, bronzer, rozświetlacz, korektor, kupiłam krzemionkę i kolorowe minerały jako cienie a nawet zrobiłam serum do twarzy z wit. c :-)) Wszystko rewelacja!!!! Mnie również dopadło choróbsko trzyma ponad tydzień :-(

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      29 września 2014, 12:48

      No nie ma jak inspirowac się na internetowych blogach:)

  • Malinka38757

    Malinka38757

    29 września 2014, 09:00

    Roladka jeśli tak samo smakuje jak wygląda musi być boska:D

  • ulka28l

    ulka28l

    28 września 2014, 21:15

    Super przepis :) na pewno wypróbuję :)))

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    28 września 2014, 21:05

    O- bardzo interesujacy pomysl z ta rolada! I to ciekawe, zeby to wrzucic na wrzatek- pomysl mi sie b. Podoba i na pewni go wykorzystam!

  • Gruba.Karo

    Gruba.Karo

    28 września 2014, 18:40

    jak bedziesz żurek gotowała również wstaw przepis

  • dam.rade.1958

    dam.rade.1958

    28 września 2014, 18:36

    alety jestes pracowita pszczolka :) rolada kuszaco wyglada :)

  • tulipana

    tulipana

    28 września 2014, 18:01

    mi sie roladka spodobala, wypróbuję, choc boję się, że mi się po prostu rozleci :/

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 września 2014, 20:16

      ja robiłam tą 3 raz i wprawy do niej nie trzeba mieć:)

  • inesa75

    inesa75

    28 września 2014, 17:37

    jedzonko jak zawsze super ,ale teraz to życzę zdrówka :)

  • nataliaqa

    nataliaqa

    28 września 2014, 17:15

    Zdrówka Martuś dla was. Trzymają ci się wrzosy w mieszkaniu, sama ostatnio chciałam kupić ale nie orientuje się czy by przetrwały. Mam manie storczyków a jak twoje się trzymają bo pamiętam że kiedyś wstawiałaś.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 września 2014, 20:17

      storczyki okey, jeden z czterech kwietnie od 2 miesięcy na fioletowo reszta wypuściła po 2 nowe listki, a wrzos jak go nie będziesz zbytnio moczyć to pożyje długo:)

  • kobieta1986

    kobieta1986

    28 września 2014, 17:06

    Rewelacja poproszę więcej takich przepisów ;) Pozdrawiam

  • marii1955

    marii1955

    28 września 2014, 17:02

    Pomysł superowy z tą folią , a roladka zapewne pyszniutka . Muszę tylko kupić tą specjalną folię spożywczą i danie na pewno zrobię ... Najbardziej ucieszy się z niej mój synek , on lubi takie smaki ... Dziękuję za pomysł - jest świetny :) A Tobie i Twojemu W życzę szybkiego powrotu do zdrowia ... jak słyszę coraz więcej osób choruje tu na Vitalii ...Pogodnego popołudnia :)

  • NaDukanie

    NaDukanie

    28 września 2014, 16:34

    Rolada Wyglada super :) jak wszystko co ugotujesz :)

  • angelisia69

    angelisia69

    28 września 2014, 16:26

    oj bidulka :( ale codzien to nowa Vitalijka sie przeziebia,wiec to norma w tym okresie,mam nadzieje ze sie szybko wykurujesz.Ale mimo choroby nie proznujesz w kuchni :P roladka wyglada super

  • izabela19681

    izabela19681

    28 września 2014, 16:20

    skuszę się, pewnie, że się skuszę, tylko myślę, ze kupie już gotowe mielone z kurczaka lub indyka. Wczoraj zaś zrobiłam karkówkę na parze. Kupiłam taka gotową, przyprawiona do pieczenia, ale wrzuciłam ja na parowar, zamiast włączać piekarnik i powiem, że wyszla całkiem fajna. "Parowalam" ją 2x 45 min.

  • akitaa

    akitaa

    28 września 2014, 16:02

    o, nie słyszałam o takich bazach do rozjaśniania, ciekawe. a roladka wygląda pysznie!

  • ckopiec2013

    ckopiec2013

    28 września 2014, 15:50

    Propozycja obiadowa świetna, już robię zakwas na żur z Twojego przepisu i jogurt naturalny, który raz wychodzi mi lepszy, raz gorszy, chyba zależy od temperatury mleka podgrzanego, zdrówka Ci życzę, pa.

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 września 2014, 15:52

      Mój zakwas już gotowy jutro będzie na nim pyszny żurek z jajkiem:-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.