Witam Drogie Panie
Kto dziś wstał tak wczas jak ja choć nie musiał?
Wpadłam się pochwalić przepięknym 6 kilogramowym zbiorem prawdziwków i podgrzybków w ciągu 3 godzinnego leśnego spaceru.
Teraz pora je przerobić, część na marynatę octową a część na suszenie.
andziaiw
9 września 2014, 15:07o Boziu jakie cudne:)
impala.
2 września 2014, 21:43Zazdroszczę,kocham zbierać grzyby ale jakoś tam gdzie chodzę jest z nimi kiepsko.
Martyneczka1988
2 września 2014, 05:43jeju ja na 3 grzybobraniach tylu nie zebrałam-gratuluje :)
sarna88
1 września 2014, 23:02gratuluję zbiorów :)
Madzesa
1 września 2014, 20:50Uwielbiam grzyby <3
ttusia10017
1 września 2014, 09:41własnie nie ma soli ja wg uznania dodaję, gotuje grzyby w soli potem do cebuli troche i jest.A Pasteryzuje od zagotowania 15 min na oko
Grubaska.Aneta
1 września 2014, 09:43dziękuję:)
kikunia180
1 września 2014, 09:12Oddaj mi trochę tych grzybków:)
asia20051
1 września 2014, 08:08no ale mega zbiory ;)
beatka2789
1 września 2014, 07:42u nas też w końcu się pojawiły, ja niestety zbierać nie umiem :) nie widzę ich ale mąż nadrabia... Jak narazie trochę zamroziliśmy i się najedliśmy a teraz będziemy zbierać też właśnie do słoiczków i suszenia
wiola7706
1 września 2014, 01:12wow ale zbiory. pozazdrościć. poszlabym do lasu oj poszłabym.
applegal76
1 września 2014, 00:57Osz kurcze - super!!!!!!!!
grgr83
31 sierpnia 2014, 22:19Oj owocny był ten wypad do lasu :-)
ttusia10017
31 sierpnia 2014, 21:29Mnie maz tez dzis uszczęśliwil wiadrem grzybów i przerobilam je na grzyby po grecku polecam:)
Grubaska.Aneta
31 sierpnia 2014, 21:40podrzuć przepis:)
ttusia10017
1 września 2014, 09:16mam pzepis na 1 kg ale ile ja mialam to nie wiem nie ważyłam ale na pewno więcej:) 1 kg grzybów poł kg cebuli - wg uznania można mniej ja użyłam 3 duże olej do smażenia cebuli - może troche pływać w nim cebula bo to i tak w zalewe pójdzie 4 łyżki cukru 4 łyżki octu łyżeczka słodkiej papyki, pieprz sól koncentrat pomidorowy - u mnie 1,5 małego słoiczka jeżeli masz to liść laurowy i ziele ja akurat nie miałam Cebule zeszklić na oleju potem podsypać cukrem, mieszcać,dodać ocet,mieszać:)doprawić wrzucić obgotowane wcześniej pociachane grzyby, wszytko wymieszać poddusić doprawić i w słoiki.Składniki wg uznania je.śli ktoś lubi więcej przecieru to dodać więcej.Słoiki zagotowałam i czekaja:)
Grubaska.Aneta
1 września 2014, 09:30Jaki czas pasteryzacji? Tylko do momentu aż wieczko wklęśnie? czy w tym przepisie w ogóle nie dodaje się soli? Dopytuję bo przy następnych zbiorach chętnie bym wypróbowała przepis:)
swintuszka
31 sierpnia 2014, 21:12Zazdroszczę tak udanego zbioru :)
swintuszka
31 sierpnia 2014, 21:12Zazdroszczę tak udanego zbioru :)
Kasia3168
31 sierpnia 2014, 20:36Pomoge ci Marto ja lubie przerabiac grzybki szczegolnie te do zalewy octowej. A suszone jak najbardziej do krokietow i bigosu zas swieze do zupki albo do smazenia czy w sosiku ze smietana. Mniami.... Piekne zdjecia ciesza oko ;-) Pozdrawiam
MIPU91
31 sierpnia 2014, 20:18super:],zbiór :] moja mama też dziś była z moją kuzynką w lesie nie daleko nas i też sporo nazbierała:] a poszła koło 1 , po tym jak wujek powiedział, że az się roi od grzybów w lesie bo byli rano:] już się pomału suszą:]
joluniaa
31 sierpnia 2014, 19:45az mnie zatkalo,pamietam te lata gdzie w polsce chodzilo sie do lasow na grzyby i wiekszos dyrekcji od rodzicow do nas przyjezdzali na weekend zeby sobie ich nazbierac,niestety tu u nas w cadadzie nie widzialam nigdy zadnego grzybka,sa gdzies lasy 200km od nas gdzie polacy jezdza ale maz nie pojedzie bo sie boi niedzwiedzi...pieknosci mialam napisac
BrokenHeart94
31 sierpnia 2014, 17:57Wow :D Piękne grzybki, warte wczesnego wstawania :P
pantera89
31 sierpnia 2014, 17:10jaki piękny zbiór grzybków :)