Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Niedzielnie



Ale mam dzisiaj dzień jak na kacu, suszy mnie straszliwie ( lecz nie ma po czym) do tej pory wypiłam już 3 litry wody z cytryną, jutro oficjalne ważenie do grupy.
Dzisiaj na obiad wyczarowałam coś takiego

Przepyszne pieczone filety z kurczaka pod pieczarkowo-mozzarellową kołderką, niebo w gębie



Dla zainteresowanych podrzucam przepis:

Składniki:
- 50-60 dkg piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10-12 dkg mozzarelli
- musztarda sarepska
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa (koniecznie)
- sól, pieprz

1.    Mięso umyć, osuszyć. Pierś przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Posmarować sprasowanym czosnkiem i oprószyć ostrą papryką. Kotlety obsmażyć na teflonie bez tłuszczu.

2.    Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na teflonowej patelni (nie dodając tłuszczu) podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3.    Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4.    Usmażone piersi kurczaka posmarować musztardą  ( ja użyłam do tego celu pędzelka silikonowego), wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na każdą porcję pieczarek z cebulą, i posmarować musztardą. Wierzch posypać mozzarellą.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ?C i zapiekać 20minut aż ser się rozpuści. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej.

Danie odchudziłam na ile to było możliwe...ser żółty zamieniłam na mozzarellę, majonez na musztardę i niczego nie smażyłam na tłuszczu a na suchym teflonie.

I widzimy się już jutro:)


  • WinterGirl

    WinterGirl

    6 stycznia 2014, 22:16

    wygląda apetycznie :)

  • sobotka35

    sobotka35

    6 stycznia 2014, 07:31

    Jak suszy,to trzeba pić:)Lubię tak przyrządzone filety:)Robię też z plastrami pomidorów,bazylią i mozzarellą.Dlaczego nie wyszły Ci Twoje wege-kotlety nie mam pojęcia.Tylko z formowaniem miałaś problem?Ja sobie pomagam przy formowaniu zwilżając często dłonie w zimnej wodzie.Można też lekko natłuszczać oliwą.Miłego dnia:)

  • dytkosia

    dytkosia

    5 stycznia 2014, 23:00

    No tak już miałam nie jeść :D a tu.... takie smakołyki

  • MiaMoo

    MiaMoo

    5 stycznia 2014, 21:39

    no to juz wiem co na obiad mam jutro :) :)

  • Karampuk

    Karampuk

    5 stycznia 2014, 20:22

    po 3 litrach wody to bym, chyba ciagle sikała, a przepis spróbuję, wyglada na pyszny

  • johana78

    johana78

    5 stycznia 2014, 19:43

    mniam, aż ślinka cieknie

  • grrendel

    grrendel

    5 stycznia 2014, 18:39

    narobiłaś mi smaka na to danie, skorzystam z przepisu :)

  • inesiaa

    inesiaa

    5 stycznia 2014, 18:19

    Mniam mniam:) do jutra:)

  • dam.rade.1958

    dam.rade.1958

    5 stycznia 2014, 17:42

    apetyczne danie :))

  • dam.rade.1958

    dam.rade.1958

    5 stycznia 2014, 17:41

    mnie tez suszy ale ja jadlam flaki dzis :))) ale pije jak smok :))

  • Rakietka

    Rakietka

    5 stycznia 2014, 17:37

    Pyszna propozycja ;)

  • ButterflyGirl

    ButterflyGirl

    5 stycznia 2014, 16:54

    No ja na jutro juz mam przygotowana piers ale zrobie na dniach ! Mmmmmmmm

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.