Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Smacznie i dietetycznie:)


Witam dziewczynki.
*Ja przeziębiona na całego i zero apetytu do jedzenia
*wagę zaktualizowałam, żeby nie myliło innych walczących w grupie "Spadające serduszka"
*kg spadają, na razie te nadprogramowe świąteczne
*jutro Sylwester i zabawy do białego rana, ja zchorowana idę do siostry na domówkę sylwestrowo-imieninowo-urodzinową (przygotowałam jej domowy likier zapakowany w woreczek parciany i obwiązany słomiana wstążka+zestaw XXL kosmetyków DOVE)
*a na obiadek dziś mega pyszny chudy bigos (zdjęcie i przepis poniżej)

A zrobiłam go tak:
5litrowy gar domowej kiszonej kapusty (ilość na kilka dni i do zamrożenia również)
opakowanie śliwek suszonych
0,5kg pokrojonej w kostkę wędzonej wędliny drobiowej
1kg kiełbasy drobiowej
2 duże cebule
kilka suszonych wcześniej namoczonych prawdziwków (z własnej spiżarni)
kminek dla lepszego trawienia
ziele ang. liście laurowe i pieprz ziarnisty dla wzmocnienia smaku

Przynajmniej 2h gotowałam kapustę kiszona (jak mam dodaję tez pół główki kapusty zwykłej jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśniej) ja uwielbiam taką bardziej kwaśną więc nawet specjalnie jej nie przepłukuję przed gotowaniem. Wrzucam ww. przyprawy, osobno na suchym teflonie wytapiam ile się da ewentualny tłuszcz z pokrojonej w kostkę wędliny i kiełbasy i dorzucam pokrojona w kostkę cebulę. Wrzucam wszystko razem do dużego gara z kapustą i gotuję minimum 2h. Smacznego:)


  • sobotka35

    sobotka35

    30 grudnia 2013, 18:01

    Życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)

  • jasia242

    jasia242

    30 grudnia 2013, 17:18

    Miłej zabawy noworocznej i szczęśliwego nowego roku 2014. Bigosik na pewno smaczny. Nie patrz na dietę podczas zabawy .Po pierwszym dasz radę zbędnym gramom. Pozdrwaiam

  • ButterflyGirl

    ButterflyGirl

    30 grudnia 2013, 17:16

    Kochana jak musisz to idz, ale dzis lez w lozku i odpoxzywaj, dziekuuuje za przepisik - wyglada omnomnomnom

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.