Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2,5szklanki mąki pszennej(ja robie pół na pół z mąką gryczaną albo razową)
- 1/2szklanka drobnego cukru(zastępuję stawią)
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 1szklanka maślanki
- 4 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1szklanka posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem i maślanką
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Nie otwierać piekarnika przez godzinę!!!!!!
SMACZNEGO
takaja27
9 września 2013, 09:50ooo kurcze, nie wiedzialam z tym pradem w kregoslupie. No, na pewno wkrotce urodze, bo do terminu juz tylko 11 dni :D
Mileczna
9 września 2013, 08:23apetyczny ten Twój przepis :))))
Ankrzys
8 września 2013, 20:28Dzięki za przepis, muszę wypróbować
ela61
8 września 2013, 19:06dzięki za umieszczenie przepisu. Ja spróbuje upiec i zrobić taj jak Ty nic więcej słodkiego :-)))