MAZUREK ORZECHOWY
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
-1 kostka masła lub margaryny Kasi
- 2 łyżki miodu (może być sztuczny)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciepłego mleka
Ciasto zagnieść na stolnicy: masło rozkruszyć z mąką, miód wymieszać z cukrem w oddzielnym naczyniu (np. głębokim talerzu) , sodę rozpuścić w ciepłym mleku - połączyć wszystko i wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche można dodać jedno jajko (całe). Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć na blachę, tak aby zachodziło na brzegi.
Masa orzechowa
- 25 dag orzechów
-20 dag rodzynek
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki miodu naturalnego
Orzechy posiekać nożem (można rozgnieść na stolnicy wałkiem do ciasta). Masło, miód i cukier włożyć do rondelka i rozpuścić, następnie dodać orzechy i rodzynki, wymieszać i ciepłą, a nawet gorącą masę wyłożyć na uprzednio przygotowane ciasto.
Wstawić tak przygotowany mazurek do nagrzanego ( ca 225o) piekarnika i piec 20-30 minut, nie dłużej bo ciasto będzie twarde. Uwaga! Ciasto po upieczeniu jest koloru brązowego.
Smacznego !!!!
Motylia
4 lutego 2013, 23:22dzięki za trening..... silnej woli.... po tych obrazkach powstrzymuje sie tylko żeby nie poleciec po jakieś slodkości. Ahhh jak troszke więcej schudnę to w nagrodę zafunduje sobie takie ciacho :)
marta80a
4 lutego 2013, 13:23mmmm, kusisz!!