Moje drogie Panie!
Dzisiaj mój nowy współlokator przyrządził obiad!
danie tajskie pad thai
To Danie jest tak pyszne że muszę się z wami podzielić nim!!!
Z* nauczył się przyrządzać to danie w Kambodży na warsztatach gotowania.
Dzisiaj mój nowy współlokator przyrządził obiad!
danie tajskie pad thai
To Danie jest tak pyszne że muszę się z wami podzielić nim!!!
Z* nauczył się przyrządzać to danie w Kambodży na warsztatach gotowania.
Składniki:
- 3 jaja
- paczka makaronu ryżowego
- 2 pęczki szczypiorku
- 2,5 marchwi (dużej)
- pierś kurczaka ( jedna cała wystarczy)
- kiełki fasoli mung (1 paczka)
- Sos sojowy jasny ( do smaku)
- kapusta pekińska cała
- papryka ostra ( do smaku)
- olej rzepakowy ( odrobinka)
- orzeszki ziemne (bez soli) - szklanka
- Sok z cytryny
Przyrządy kuchenne:
-patelnia
-wok
- garnek
- garnek do gotowania na parze lub parowar
- sztućce do mieszania
Przyrządzenie :
Makaron wrzucamy do wrzątku i trzymamy w nim 3minuty - bez ognia - pod przykrywką i odcedzamy.
Marchew kroimy na drobno - talarki i później talarki w paseczki, szczypiorek siekamy, kapustę pekińską również siekamy na drobno.
Tak przyrządzone warzywa jeżeli jest to możliwe gotujemy na parze ( aż do ich miękkości).
Kurczaka kroimy na drobno i dusimy na patelni dodając odrobinę oleju.
Do rozgrzanego WoKa wbijamy 3 jaja i je bełtamy jak już się zetną to
Kurczaka można przerzucić do WOKa, na patelnie wrzucamy orzeszki i chwile je prażymy.
Orzeszki uprażone wrzucamy do Woka razem z kurczakiem i do tego wrzucamy miękkie warzywa.
To wszystko razem dusimy w Woku dodając sos sojowy i paprykę ostrą , sok z cytryny jeżeli jest bardzo suche dodać odrobinę oleju - około 10 minut.
Gdy wszystko jest miękkie i razem związane wrzucamy makaron ryżowy i kroimy . go w Woku na kawałki i mieszamy. Takie danie jeszcze dusimy kilka minut.
Odstawiamy to wszystko na około 15 min i dopiero wtedy podajemy do jedzenia.
Według sugestii innych im dłużej odstoi i przeje się to jest lepsze.
Przyprawy dodać według uznania!
* sos sojowy jest słony dla tego też nie dodajemy SOLI!
Marchew kroimy na drobno - talarki i później talarki w paseczki, szczypiorek siekamy, kapustę pekińską również siekamy na drobno.
Tak przyrządzone warzywa jeżeli jest to możliwe gotujemy na parze ( aż do ich miękkości).
Kurczaka kroimy na drobno i dusimy na patelni dodając odrobinę oleju.
Do rozgrzanego WoKa wbijamy 3 jaja i je bełtamy jak już się zetną to
Kurczaka można przerzucić do WOKa, na patelnie wrzucamy orzeszki i chwile je prażymy.
Orzeszki uprażone wrzucamy do Woka razem z kurczakiem i do tego wrzucamy miękkie warzywa.
To wszystko razem dusimy w Woku dodając sos sojowy i paprykę ostrą , sok z cytryny jeżeli jest bardzo suche dodać odrobinę oleju - około 10 minut.
Gdy wszystko jest miękkie i razem związane wrzucamy makaron ryżowy i kroimy . go w Woku na kawałki i mieszamy. Takie danie jeszcze dusimy kilka minut.
Odstawiamy to wszystko na około 15 min i dopiero wtedy podajemy do jedzenia.
Według sugestii innych im dłużej odstoi i przeje się to jest lepsze.
Przyprawy dodać według uznania!
* sos sojowy jest słony dla tego też nie dodajemy SOLI!
Lidka19894
3 lutego 2013, 21:41ojej to musi być przepyszne
eisee
3 lutego 2013, 20:22i have to try it!!!!!!