Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180?C przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
SZYBKIE I PYSZNE MMMMM ; )
espanola59
9 stycznia 2012, 21:43chudzinaaa? tiaaa. ty chyba mnie w całej okazałości musiałabyś zobaczyc, ciekawe, czy wtedy byś tak powiedziała;) ale dzięki ;D :*