Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ZUPA KREM - SZPINAK


Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Włoszczyznę obieramy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w grubsze plasterki. Całość wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy wywar pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pora. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła. Delikatnie podsmażamy szpinak partiami, aby zredukował swoją objętość. Dodajemy czosnek oraz odrobinę soli. Całość przekładamy do ugotowanego wywaru. Miksujemy. Ewentualnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Na koniec dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.