dam.rade.1958
kobieta, 66 lat
Warszawa
Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Panska skorka
3 listopada 2013
"...Smak pańskiej skórki nie zmienia się od lat, pańska skórka była już przed wojną, dokładnie taka sama, w pergaminowym papierku. Ten niezmienny smak to zasługa wyjątkowej receptury pańskiej skórki.Podobno zawiera cukier (lub miód albo melasę), białka jaj kurzych (ubite na pianę),ocet (lub sok z cytryny) i wodę albo sok np. malinowy do barwienia . Co ciekawe, ten i inne przepisy zaczynają się od słowa "podobno". Przepis jest trzymany w sekrecie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tylko kilka rodzin w Warszawie zajmuje się produkcją tego cymesu. Problem z pańską skórką jest taki, że przepis jest strzeżony jak przepis na kamień filozoficzny ...."
ibiza1984
4 listopada 2013, 22:57Uwierzysz, że w tym roku po raz pierwszy jadłam pańską skórkę? Smakowo mnie nie powala, ale konsystencja - bajka! Pół godziny się nie odzywałam :D
xareczka
4 listopada 2013, 18:31hmmmm pychota :) smak dzieciństwa.
ulka28l
3 listopada 2013, 21:15:)
dam.rade.1958
3 listopada 2013, 21:03Mi tez endomondo nalicza kalorie wg, wagi :)
Nefri62
3 listopada 2013, 19:06ja endomondo używam do biegania lub jazdy rowerem na zewnątrz- godzina biegania około 600 kcal, na vitalii jest licznik spalonych kalorii wg wagi- godzina pływania -500 kcal
dam.rade.1958
3 listopada 2013, 17:38poczytalam, fajnie opisujesz :)
jolajola1
3 listopada 2013, 17:27w 2009 roku pisałam na forum vitaliowym o pańskiej skórce . https://vitalia.pl/forum22,59964,0_Panska-skorka.html