Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Panska skorka


"...Smak pańskiej skórki nie zmienia się od lat,  pańska skórka była już przed wojną, dokładnie taka sama, w pergaminowym papierku.  Ten niezmienny smak to zasługa wyjątkowej receptury pańskiej skórki.Podobno zawiera cukier (lub miód albo melasę), białka jaj kurzych (ubite na pianę),ocet (lub sok z cytryny) i wodę albo sok np. malinowy do barwienia . Co ciekawe, ten i inne przepisy zaczynają się od słowa "podobno". Przepis jest trzymany w sekrecie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tylko kilka rodzin w Warszawie zajmuje się produkcją tego cymesu.  Problem z pańską skórką jest taki, że przepis jest strzeżony jak przepis na kamień filozoficzny ...."
  • ibiza1984

    ibiza1984

    4 listopada 2013, 22:57

    Uwierzysz, że w tym roku po raz pierwszy jadłam pańską skórkę? Smakowo mnie nie powala, ale konsystencja - bajka! Pół godziny się nie odzywałam :D

  • xareczka

    xareczka

    4 listopada 2013, 18:31

    hmmmm pychota :) smak dzieciństwa.

  • ulka28l

    ulka28l

    3 listopada 2013, 21:15

    :)

  • dam.rade.1958

    dam.rade.1958

    3 listopada 2013, 21:03

    Mi tez endomondo nalicza kalorie wg, wagi :)

  • Nefri62

    Nefri62

    3 listopada 2013, 19:06

    ja endomondo używam do biegania lub jazdy rowerem na zewnątrz- godzina biegania około 600 kcal, na vitalii jest licznik spalonych kalorii wg wagi- godzina pływania -500 kcal

  • dam.rade.1958

    dam.rade.1958

    3 listopada 2013, 17:38

    poczytalam, fajnie opisujesz :)

  • jolajola1

    jolajola1

    3 listopada 2013, 17:27

    w 2009 roku pisałam na forum vitaliowym o pańskiej skórce . https://vitalia.pl/forum22,59964,0_Panska-skorka.html

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.