pachnie moje kuchnia o poranku. Dzień dobry wszystkim, za oknem szaro i niezbyt radośnie a w mojej kuchni jasno i pachnąco. Pierwszy blat piernikowy nasyca aromatem kuchnię, kapusta na bigos się obgotowuje ja sączę kawę i jak trochę zwiększę powierzchnię roboczą blatów ( bo na razie jest zajęta totalnie) biorę się za pasztecik drobiowy ze śliweczką. Miłego dnia wszystkim pracusiom i leniusiom :D:D
Pierwszy piernik już przełożony powidłami, obciążony i będzie nasiąkał smakiem śliwek aż do czwartku kiedy go wykończę
Proszę przepis na pasztet drobiowy ze śliwką
3 udka z indyka ( w tym roku podpowiedziano mi by wziąć udziec, było go 1,5 kg)
3 udka ( ćwiartki) z kurczaka,
30 dag wątróbki drobiowej,
Pietruszka korzeń,
2 średnie marchewki,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe
2 większe cebule
½ szklanki śmietanki 30%
150 g roztopionego masła klarowanego
4 jajka,
10 suszonych śliwek bez pestek ( ale nie kalifornijskich)
Łyżeczka mielonego imbiru,
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Mięso z drobiu umyć, podsmażyć, przełożyć do dużego garnka, dodać marchewkę, pietruszkę , ziele angielskie i listek i gotować na niewielkim ogniu 2 -2,5 godziny.
Cebule pokroić zeszklić na łyżce masła, dodać wątróbkę i podsmażyć.
Śliwki zalać wodą, namoczyć i odsączyć.
Ugotowane, przestudzone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę.
Dodać łyżeczkę mielonego imbiru, 1/2 szklanki śmietany 30 % , 4 jajka, masło .
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Wyrobić masę, ja to robię robotem przy użyciu haka do ciasta drożdżowego, połowę masy przełożyć do foremki wyłożonej papierem ( w tym roku piekę w jednorazowych keksówkach, więc nie wykładam żadnym papierem) rozłożyć w rządku śliwki , przykryć resztą mięsa.
Piec 1i1/2 godziny w temperaturze 200°C .
Jak ktoś nie lubi ze śliwką to niech jej nie wkłada :D smacznego
irena.53
28 grudnia 2016, 20:06Świątecznie, swiątecznie, poswiątecznie .. .. Ciągle trzeba Cię kochana chwalić I chwalić za te Twoje pyszności wyrabiane. No to ci dopiero.. A przepis na pasztet drobiowy wezmę sobie I zrobię . Myslę, ze zrobię , jak nie dla siebie to dla dzieci. Pozdrawiam Cie Beatko..
Beata465
29 grudnia 2016, 08:10Dziękuję ....narobione, rozdane ...wczoraj Paszczur II wróciła z pracy i stwierdziła " nie ma nic dobrego" no ludzie...rozpuściłam jak dziadowski bicz :D
holka
19 grudnia 2016, 16:01Oooooo....to ci Gospodyni Pełną Gębą :) .... a ja tylko podziwiam i może wpadnę jako ten zabłąkany wędrowiec i popróbuję tych pyszności?!
Beata465
19 grudnia 2016, 16:23wpadaj......ugościmy, nakarmimy, napoimy ...i rozbawimy :D:D
holka
20 grudnia 2016, 10:51Komentarz został usunięty
holka
20 grudnia 2016, 10:53Komentarz został usunięty
holka
20 grudnia 2016, 10:54:) zdziwiłabym się gdyby było inaczej....w końcu chyba nie przez przypadek zarówno do Ciebie i do Długorękiej czuję chemię ;)))
holka
20 grudnia 2016, 10:54Komentarz został usunięty
holka
20 grudnia 2016, 11:02Komentarz został usunięty
Beata465
20 grudnia 2016, 13:22nononono ....nie chemią tylko perfumą wabimy :D:D:D
Beata465
20 grudnia 2016, 13:23Komentarz został usunięty
Beata465
20 grudnia 2016, 13:23Komentarz został usunięty
Beata465
20 grudnia 2016, 13:23Komentarz został usunięty
kitkatka
17 grudnia 2016, 20:59U mnie pasztet bardzo podobny. W tym roku nie robię bo idziemy najeść się na weselu, hi hi hi. A w zeszłym roku spieprzyłam pasztet bo mi się zachciało eksperymentów i dodałam wątróbkę z indyka. Podeszwa ze starego buta miałaby podobną konsystencję. Pozdrówka
Beata465
17 grudnia 2016, 21:05a ja właśnie do tego pasztetu dodałam dzisiaj wątróbkę z indyka ...podsmażona z cebulką ...idealna i mięciutka :D
kitkatka
17 grudnia 2016, 21:59To widocznie mnie się trafiła wątróbka z dinozaura. Pozdrówka
Beata465
18 grudnia 2016, 07:56haaaa paszkiet z dinożarła ...to dopiero gratka :D
aniaczeresnia
17 grudnia 2016, 20:24Mmm ale u Ciebie smacznie!
Beata465
17 grudnia 2016, 20:36tak powinno być :D święta to czas radości a nie...katorgi i żałowania :D:D
Dariaaa24
17 grudnia 2016, 16:34Pracowita Kobietka:) dopiero jest sobota a co dopiero będzie w piątek:)!
Beata465
17 grudnia 2016, 16:40w piątek, rogale marcińskie, fryzjer i bezy na zamówiony tort :D
moderno
17 grudnia 2016, 16:25Przepis na pasztet mamy podobny. Ja nie dodaję śmietany , a do wyrobienia dodaję dwie-trzy kajzerki namoczone w wywarze po gotowaniu mięsa.
Beata465
17 grudnia 2016, 16:39bułeczki dodałam do mięsnego , tu poszalałam ...na aksamitność :D
silvie1971
17 grudnia 2016, 16:22Slicznie dziekuje za przepis:) SKusze sie i upieke na Swieta:)))
Beata465
17 grudnia 2016, 16:40a proszę :D
Naturalna! (Redaktor)
17 grudnia 2016, 15:12pasztet teoretycznie już mi smakuje :D szkoda, że mam na te święta gęś, bo ten pasztet brzmi fantastycznie :) ja robiłam wiele razy z mięsa porosołowego, ale bez jajek, bez wątróbki. wrzucałam tam też warzywa z rosołu i trochę siemienia lnianego oraz duuuuużo majeranku, ale coś wydaje mi się, że ten Twój smaczniejszy :) nie słodzę, bo cukru nie jem od stycznia tego roku! skopiowałam przepis i kiedyś na pewno zrobię, ale bez śliwek. dziękuję :) wesołych, rodzinnych, spokojnych i smacznych świąt życzę :)
Beata465
17 grudnia 2016, 15:14Ja nie słodzę od 37 lat :D:D dziękuję za życzenia i również życzę Ci wspaniałego Bożonarodzeniowego świętowania w gronie bliskich ci osób.
liliana200
17 grudnia 2016, 13:14A ja się zastanawiam czy jak w poniedziałek upiekę piernik to nie będzie za wcześnie? Hm?
Beata465
17 grudnia 2016, 14:24nie wiem jaki pieczesz ...na ten mój ..nie jest ...musi nasiąknąć powidłami :D:D
liliana200
17 grudnia 2016, 18:05Właśnie ten piernik z Pani przepisu
Beata465
17 grudnia 2016, 18:44no to akurat upieczesz :D
liliana200
17 grudnia 2016, 19:24o to super, czyli w poniedziałek produkcja piernika :)
ellysa
17 grudnia 2016, 10:34a u mnie niczym jeszcze nie pachnie choc pozniej tez wstawiam kapuche na bigos,wtedy bedzie zapach badz smrod jak kto woli:)))
Beata465
17 grudnia 2016, 12:05no kapuchowy to może być smrodek...ale jak zaczniesz do niej dorzucać ...to już będzie aromat :D
alinan1
17 grudnia 2016, 10:00ło matko jaki zakład produkcyjny. Miłego szaleństwa w kuchni!
Beata465
17 grudnia 2016, 12:04Zakład robi sobie przestój ze względu na awarię ...zrobione prawie wsio , co planowałam dzisiaj zrobić, bigos się gotuje, pasztety się pieką, część chałupy odkurzona , teraz kawa i muszę zalec ...bo niestety kręgosłup i noga już dają znać o sobie ...jak się wyprostuję to umyję podłogi i polukruję i złożę " ludzikowy " łańcuch :D
silvie1971
17 grudnia 2016, 09:48U mnie tez pachnie, pieke piernik staropolski,a jutro lub pojutrze pierniki, uwielbiam ten zapach. Zaciekawilas mnie pasztetem drobiowym. Mozna prosic o przepis?
Beata465
17 grudnia 2016, 09:54wrzuce troszkę później, teraz ciągle biegam od szafek do kuchni i mam na łapkach rękawiczki i czasem mi źle operować touchpadem :D:D jak się rozdzieję to wrzucę ( przepis nie siebie) :D
silvie1971
17 grudnia 2016, 10:04Dziekuje:)
Magdalena762013
17 grudnia 2016, 09:41O której to ten wpis robiłaś? Chyba faktycznie trzeba wstawać wcześniej i wtedy duzo sie zrobi...
Beata465
17 grudnia 2016, 09:46koło w pół do ósmej :D po południu to ja już ...kręgosłupowo nie bardzo wydolna a z rana ....ho ho ho ...mogę pośmigać :D
marii1955
17 grudnia 2016, 09:34Co niektóre dopiero się rozkręcamy , ale jak wpadniemy w wir zajęć , to ho ho , aż będzie szumiało hehe :))) pozdrawiam :)))
Beata465
17 grudnia 2016, 09:45to będziem wirować....wirować....wirować...niczym Frania :D:D
marii1955
17 grudnia 2016, 16:02:)))
Zabcia1978v2
17 grudnia 2016, 08:31Ja jestem na razie leniusiem (dopiero śniadanko zjadłam) ale plany mam takie, że ho ho :)
Beata465
17 grudnia 2016, 08:55ja śniadanie zjadłam w trakcie " pracusiowania" smakowało jak rzadko kiedy
zlotonaniebie
17 grudnia 2016, 08:22Też dziś mam w planie pierniczki, tylko mam dylemat- zrobić takie gołe do ozdabiania czy nadziewane do lukrowania. Ot dylemat poranka!! :) Miłego!
Beata465
17 grudnia 2016, 08:55zostanie mi trochę ciasta z pierników i też zrobię pierniczki ale to chyba już po świętach, bo jeszcze chcę dzisiaj wylukrować łańcuch z " Ciastków" na choinkę :D