Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Piernikowo


pachnie moje kuchnia o poranku. Dzień dobry wszystkim, za oknem szaro i niezbyt radośnie a w mojej kuchni jasno i pachnąco. Pierwszy blat piernikowy nasyca aromatem kuchnię, kapusta na bigos się obgotowuje ja sączę kawę i jak trochę zwiększę powierzchnię roboczą blatów ( bo na razie jest zajęta totalnie) biorę się za pasztecik drobiowy ze śliweczką. Miłego dnia wszystkim pracusiom i leniusiom :D:D 

Pierwszy piernik już przełożony powidłami, obciążony i będzie nasiąkał smakiem śliwek aż do czwartku kiedy go wykończę :D

Proszę przepis na pasztet drobiowy ze śliwką 

3 udka z indyka ( w tym roku podpowiedziano mi by wziąć udziec, było go 1,5 kg) 

3 udka  ( ćwiartki) z  kurczaka,

30 dag wątróbki drobiowej,

Pietruszka korzeń,

2 średnie marchewki,

kilka ziaren ziela angielskiego,

2 liście laurowe

2 większe cebule

½ szklanki śmietanki 30%

150 g roztopionego masła klarowanego

4 jajka,

10 suszonych śliwek bez pestek ( ale nie kalifornijskich)

Łyżeczka mielonego imbiru,

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Mięso z drobiu umyć, podsmażyć, przełożyć do dużego garnka, dodać marchewkę, pietruszkę , ziele angielskie i listek i gotować na niewielkim ogniu 2 -2,5 godziny.

Cebule pokroić zeszklić na łyżce masła, dodać wątróbkę i podsmażyć.

Śliwki zalać wodą, namoczyć i odsączyć.

Ugotowane, przestudzone mięso oddzielić  od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę.

Dodać łyżeczkę mielonego imbiru, 1/2 szklanki śmietany 30 % , 4 jajka, masło .

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Wyrobić  masę, ja to robię robotem przy użyciu haka do ciasta drożdżowego,  połowę masy przełożyć  do foremki wyłożonej papierem ( w tym roku piekę w jednorazowych keksówkach, więc nie wykładam żadnym papierem)  rozłożyć w rządku  śliwki , przykryć resztą mięsa.

Piec 1i1/2 godziny  w  temperaturze 200°C .

 Jak ktoś nie lubi ze śliwką to niech jej nie wkłada :D smacznego 

  • irena.53

    irena.53

    28 grudnia 2016, 20:06

    Świątecznie, swiątecznie, poswiątecznie .. .. Ciągle trzeba Cię kochana chwalić I chwalić za te Twoje pyszności wyrabiane. No to ci dopiero.. A przepis na pasztet drobiowy wezmę sobie I zrobię . Myslę, ze zrobię , jak nie dla siebie to dla dzieci. Pozdrawiam Cie Beatko..

    • Beata465

      Beata465

      29 grudnia 2016, 08:10

      Dziękuję ....narobione, rozdane ...wczoraj Paszczur II wróciła z pracy i stwierdziła " nie ma nic dobrego" no ludzie...rozpuściłam jak dziadowski bicz :D

  • holka

    holka

    19 grudnia 2016, 16:01

    Oooooo....to ci Gospodyni Pełną Gębą :) .... a ja tylko podziwiam i może wpadnę jako ten zabłąkany wędrowiec i popróbuję tych pyszności?!

    • Beata465

      Beata465

      19 grudnia 2016, 16:23

      wpadaj......ugościmy, nakarmimy, napoimy ...i rozbawimy :D:D

    • holka

      holka

      20 grudnia 2016, 10:51

      Komentarz został usunięty

    • holka

      holka

      20 grudnia 2016, 10:53

      Komentarz został usunięty

    • holka

      holka

      20 grudnia 2016, 10:54

      :) zdziwiłabym się gdyby było inaczej....w końcu chyba nie przez przypadek zarówno do Ciebie i do Długorękiej czuję chemię ;)))

    • holka

      holka

      20 grudnia 2016, 10:54

      Komentarz został usunięty

    • holka

      holka

      20 grudnia 2016, 11:02

      Komentarz został usunięty

    • Beata465

      Beata465

      20 grudnia 2016, 13:22

      nononono ....nie chemią tylko perfumą wabimy :D:D:D

    • Beata465

      Beata465

      20 grudnia 2016, 13:23

      Komentarz został usunięty

    • Beata465

      Beata465

      20 grudnia 2016, 13:23

      Komentarz został usunięty

    • Beata465

      Beata465

      20 grudnia 2016, 13:23

      Komentarz został usunięty

  • kitkatka

    kitkatka

    17 grudnia 2016, 20:59

    U mnie pasztet bardzo podobny. W tym roku nie robię bo idziemy najeść się na weselu, hi hi hi. A w zeszłym roku spieprzyłam pasztet bo mi się zachciało eksperymentów i dodałam wątróbkę z indyka. Podeszwa ze starego buta miałaby podobną konsystencję. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 21:05

      a ja właśnie do tego pasztetu dodałam dzisiaj wątróbkę z indyka ...podsmażona z cebulką ...idealna i mięciutka :D

    • kitkatka

      kitkatka

      17 grudnia 2016, 21:59

      To widocznie mnie się trafiła wątróbka z dinozaura. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      18 grudnia 2016, 07:56

      haaaa paszkiet z dinożarła ...to dopiero gratka :D

  • aniaczeresnia

    aniaczeresnia

    17 grudnia 2016, 20:24

    Mmm ale u Ciebie smacznie!

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 20:36

      tak powinno być :D święta to czas radości a nie...katorgi i żałowania :D:D

  • Dariaaa24

    Dariaaa24

    17 grudnia 2016, 16:34

    Pracowita Kobietka:) dopiero jest sobota a co dopiero będzie w piątek:)!

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 16:40

      w piątek, rogale marcińskie, fryzjer i bezy na zamówiony tort :D

  • moderno

    moderno

    17 grudnia 2016, 16:25

    Przepis na pasztet mamy podobny. Ja nie dodaję śmietany , a do wyrobienia dodaję dwie-trzy kajzerki namoczone w wywarze po gotowaniu mięsa.

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 16:39

      bułeczki dodałam do mięsnego , tu poszalałam ...na aksamitność :D

  • silvie1971

    silvie1971

    17 grudnia 2016, 16:22

    Slicznie dziekuje za przepis:) SKusze sie i upieke na Swieta:)))

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 16:40

      a proszę :D

  • Naturalna!

    Naturalna! (Redaktor)

    17 grudnia 2016, 15:12

    pasztet teoretycznie już mi smakuje :D szkoda, że mam na te święta gęś, bo ten pasztet brzmi fantastycznie :) ja robiłam wiele razy z mięsa porosołowego, ale bez jajek, bez wątróbki. wrzucałam tam też warzywa z rosołu i trochę siemienia lnianego oraz duuuuużo majeranku, ale coś wydaje mi się, że ten Twój smaczniejszy :) nie słodzę, bo cukru nie jem od stycznia tego roku! skopiowałam przepis i kiedyś na pewno zrobię, ale bez śliwek. dziękuję :) wesołych, rodzinnych, spokojnych i smacznych świąt życzę :)

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 15:14

      Ja nie słodzę od 37 lat :D:D dziękuję za życzenia i również życzę Ci wspaniałego Bożonarodzeniowego świętowania w gronie bliskich ci osób.

  • liliana200

    liliana200

    17 grudnia 2016, 13:14

    A ja się zastanawiam czy jak w poniedziałek upiekę piernik to nie będzie za wcześnie? Hm?

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 14:24

      nie wiem jaki pieczesz ...na ten mój ..nie jest ...musi nasiąknąć powidłami :D:D

    • liliana200

      liliana200

      17 grudnia 2016, 18:05

      Właśnie ten piernik z Pani przepisu

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 18:44

      no to akurat upieczesz :D

    • liliana200

      liliana200

      17 grudnia 2016, 19:24

      o to super, czyli w poniedziałek produkcja piernika :)

  • ellysa

    ellysa

    17 grudnia 2016, 10:34

    a u mnie niczym jeszcze nie pachnie choc pozniej tez wstawiam kapuche na bigos,wtedy bedzie zapach badz smrod jak kto woli:)))

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 12:05

      no kapuchowy to może być smrodek...ale jak zaczniesz do niej dorzucać ...to już będzie aromat :D

  • alinan1

    alinan1

    17 grudnia 2016, 10:00

    ło matko jaki zakład produkcyjny. Miłego szaleństwa w kuchni!

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 12:04

      Zakład robi sobie przestój ze względu na awarię ...zrobione prawie wsio , co planowałam dzisiaj zrobić, bigos się gotuje, pasztety się pieką, część chałupy odkurzona , teraz kawa i muszę zalec ...bo niestety kręgosłup i noga już dają znać o sobie ...jak się wyprostuję to umyję podłogi i polukruję i złożę " ludzikowy " łańcuch :D

  • silvie1971

    silvie1971

    17 grudnia 2016, 09:48

    U mnie tez pachnie, pieke piernik staropolski,a jutro lub pojutrze pierniki, uwielbiam ten zapach. Zaciekawilas mnie pasztetem drobiowym. Mozna prosic o przepis?

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 09:54

      wrzuce troszkę później, teraz ciągle biegam od szafek do kuchni i mam na łapkach rękawiczki i czasem mi źle operować touchpadem :D:D jak się rozdzieję to wrzucę ( przepis nie siebie) :D

    • silvie1971

      silvie1971

      17 grudnia 2016, 10:04

      Dziekuje:)

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    17 grudnia 2016, 09:41

    O której to ten wpis robiłaś? Chyba faktycznie trzeba wstawać wcześniej i wtedy duzo sie zrobi...

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 09:46

      koło w pół do ósmej :D po południu to ja już ...kręgosłupowo nie bardzo wydolna a z rana ....ho ho ho ...mogę pośmigać :D

  • marii1955

    marii1955

    17 grudnia 2016, 09:34

    Co niektóre dopiero się rozkręcamy , ale jak wpadniemy w wir zajęć , to ho ho , aż będzie szumiało hehe :))) pozdrawiam :)))

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 09:45

      to będziem wirować....wirować....wirować...niczym Frania :D:D

    • marii1955

      marii1955

      17 grudnia 2016, 16:02

      :)))

  • Zabcia1978v2

    Zabcia1978v2

    17 grudnia 2016, 08:31

    Ja jestem na razie leniusiem (dopiero śniadanko zjadłam) ale plany mam takie, że ho ho :)

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 08:55

      ja śniadanie zjadłam w trakcie " pracusiowania" smakowało jak rzadko kiedy

  • zlotonaniebie

    zlotonaniebie

    17 grudnia 2016, 08:22

    Też dziś mam w planie pierniczki, tylko mam dylemat- zrobić takie gołe do ozdabiania czy nadziewane do lukrowania. Ot dylemat poranka!! :) Miłego!

    • Beata465

      Beata465

      17 grudnia 2016, 08:55

      zostanie mi trochę ciasta z pierników i też zrobię pierniczki ale to chyba już po świętach, bo jeszcze chcę dzisiaj wylukrować łańcuch z " Ciastków" na choinkę :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.