Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
miejska babka z leśnym mchem


Witajcie kobietki, proszę bardzo przepis na ciacho z wczorajszego zdjęcia. 

Ciasto:

450 g mrożonego szpinaku
szklanka cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoc granatu

Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy.

2.

Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Pozostałą część ciasta przecinamy na pół. Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu. 

Ciasto jest mało słodkie. Jako że robiłam je pierwszy raz to trzymałam się przepisu i oczywiście ...schrzaniłam...nie odcisnęłam dokładnie szpinaku. Wydawało mi się że cała noc na sitku i ilość wody w miseczce świadczy o tym że ...odciekł. Błąd....dobrze że połowę włożyłam do ciasta i wpadłam na pomysł żeby może go wziąć w dłonie...jeszcze sporo wody wycisnęłam, a to co wwaliłam wczesniej ...spowodowało mały zakalec...ale wsio zostalo pożarte :D  

Gadziny będą aż do niedzieli i już wczoraj padło pytanie " kiedy będziesz robiła swój tort" no i chciał nie chciał, muszę jutro wyprodukować jeden ...żeby oni poświętowali mój birthday...chociaż jak nie będzie prezentu to nie będzie tortu ;)

Kudłata też mnie wczoraj zaskoczyła mało nie padłam....ona, która ma wybitnie kurzą pamięć jeśli chodzi o daty mowi do mnie " to co ? we wtorek torcik" noooooo.......bilobil wcina cy cóś? No dobra idę się pięknić mam dzisiaj dzień " pozagniazdowy" krawcowa, kosmetyczka, zmiana telefonu ...i wszędzie ...ogon. Miłego dnia kobietki 

  • elkada

    elkada

    9 kwietnia 2016, 17:29

    Wszystkiego najszczuplejszego z taaaakiej okazji!

    • Beata465

      Beata465

      9 kwietnia 2016, 18:15

      dziękuje :D

  • kitkatka

    kitkatka

    9 kwietnia 2016, 00:04

    100 Lat! Pozostanę przy jabłeczniku a szpinak zjem z jajkiem i solą. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      9 kwietnia 2016, 08:23

      bardzo dziękuję ....ja mam urodziny rozłożone na kilka dni :D dzisiaj Paszczury będą jadły tort...bo jęczą już od dwóch dni a i prezent dały :D:D a właściwe świętowanie w ...dzień kosmonauty i czekolady :D:D no ja to wiedziałam kiedy się urodzić

  • beatrice10

    beatrice10

    8 kwietnia 2016, 14:10

    Ciasto super. Przede wszystkim gratuluje wyniku na wadze!! Miłego popołudnia.

    • Beata465

      Beata465

      8 kwietnia 2016, 18:29

      dziękuje ....waga nieźle ale centymetry rewelacyjnie

  • Annanadiecie

    Annanadiecie

    8 kwietnia 2016, 12:30

    NIe upiekę. Bo zeżrę jak zrobię..... Chociaż też jestem barankiem kwietniowym, może zrobię na urodziny....? Zamiast mojego ulubionego sernika na zimno.... Najlepszego Beatko, spełnienia marzeń!!!!! I tyle optymizmu co zawsze!

    • Beata465

      Beata465

      8 kwietnia 2016, 15:12

      Dziękuję :D

  • Nimfadora07

    Nimfadora07

    8 kwietnia 2016, 10:57

    Ciasto ładnie wygląda :) wypróbuje w weekend :D miłego dnia

  • wiosna1956

    wiosna1956

    8 kwietnia 2016, 09:29

    teraz szał jest na to ciasto , mi wystarczy patrzenie i czytanie twojego przepisu , , jestem na diecie , nie kuś kobieto !!!

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    8 kwietnia 2016, 08:17

    I taka Cie lubię - działanie, działanie, działanie. A do tego luz: nie ma prezentu, nie ma pysznego torciki shrekowego... Miłego udanego dnia.

    • Beata465

      Beata465

      8 kwietnia 2016, 08:36

      teraz będę robiła malakoffa i czekoladowy z chałwą :D:D

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      8 kwietnia 2016, 17:50

      Czekam czekamy,..

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.