Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ułaskawienie


szczeżui przydomowej. Mięsko jest ...ale rano oczywiście się dopytywał ....czy na dzisiaj? Zaraz je nastawię, niech się gotuje jak wrocę to zmemle i upiekę paszkiety. Juz się doczytałam że ten z musem mam zamrozić bez musu....mus zrobię przed samymi świętami i tak idzie na wierzch. Muszę zmienić sobie pozycję śniadaniową...nie mam siły robić sobie omletu....dzisiaj nie byłam parostatkiem , dzisiaj byłam motorówka, miałam nie jednego a dwa rekiny na torze...a moi doktorkowie pływali na torze obok ....wydało się że po prostu ....zaspali i dlatego ich nie było :D. Dzisiaj było jeszcze szybciej 44 minuty 54 długości ale ramiona mnie bolały ojjjjjjj bolały, to zapewne po wczorajszym strechingu....bo przecie 3 dni sobie nic nie ciągnęłam. No dobra dziołszki i kobietki lecę nastawiać mięsko i śniadać , bo jak wyschnę lecę do mojego pana od bielizny....umówić się z nim na piękne podubrankowce za przyzwoitą cenę , bo narazie ma na półce ...nieprzyzwoitą :D Miłego piątku

  • Beata465

    Beata465

    18 marca 2016, 18:45

    Co tak gwiżdże co tak trąbi? Dogorywam ja -Bacia zombi. 7 paszetetów gotowe " ze szwagra" już upieczone, drobiowe zaraz wjeżdżają do piekarnika, statki pomyte, szafki posprzątane...podłoga wygląda jak po najeździe hunów...ale mój kręgosłup ma to mocno w podogoniu...zaraz porozlewam rosołki jakie mi zostały z gotowania mięsa i koniec na dzisiaj ...chwała Bogu i narodowi radzieckiemu :D

  • Beata465

    Beata465

    18 marca 2016, 14:49

    • łopatka wieprzowa, 1/2 kg • Wołowina b/k, 1/2 kg • noga (tzw. ćwiartka) z kurczaka, 1 szt. • boczek surowy, 30 dkg • podgardle wieprzowe, 30 dkg • wątróbki drobiowe, 30 dkg • bułki suche, 2 szt. • włoszczyzna, cebula • jajko, 5 szt. • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, do smaku Mięso ugotować z włoszczyzną i cebulą. Posolić w trakcie gotowania. Gotować długo, aż się będzie rozpadać (ok. 2 godzin na małym ogniu). Wątróbkę ugotować oddzielnie - ok. 10 min. Wystudzić mięso i wątróbkę i zmielić 2x na małym sitku. Dodać namoczone w wywarze z mięsa bułki, dodać jajka, przyprawić gałką, solą i pieprzem, żeby po spróbowaniu miało dobry smak (ja wsypuję całą torebeczkę gałki muszkatołowej). Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Foremki posmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia, ja polecam masło Piec w foremce (lub dwóch) około 1 godziny.

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 14:50

      temp. 180 stopni

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      18 marca 2016, 18:08

      Dzięki za przepis.

    • kitkatka

      kitkatka

      19 marca 2016, 01:20

      Zamiast buł mielę razem z mięskiem wszystkie warzywa. Pozdrówka

    • Beata465

      Beata465

      19 marca 2016, 05:31

      No i ja mielę

    • elkada

      elkada

      21 marca 2016, 13:51

      Ja obsmażam wszystkie składniki,mięso lekko posolone,cebulę w ćwiartkach,marchew w słupkach.Najpierw tłuściochy,żeby nie dodawać tłuszczu,a potem chude.Do każdej patelni,pomiędzy ,dokładam cebulę i marchew.Potem to gotuję w małej ilości wody,a błlki namaczam w rosole.Spróbuj,inny smak.Moje wyroby też już pomrożone 2 tygodnie temu,a wędlinki uwędzone dojrzewają w piwnicy na kołku.Pasztety latoś z dziczyzny i świnki,kiełbasy też,szynki i boczusie ze świnki...Mąż od wędlin,ja pasztety..Jako przypraw dodaję jeszcze imbir,a wątróbkę sparzam tylko.Resztę robię tak samo,ale w sobotę jadłam drobiowy pasztet z bakaliami...mniam

    • Beata465

      Beata465

      21 marca 2016, 13:57

      W tym przepisie mam gotowane , a wywary z gotowania już pozlewane w słoiki i przykazane małżowi żeby sobie z nich zupy robił :D bułeczki też namaczam jak widać w owych wywarach :D ale mam takie przepisy gdzie mięso się obsmaża....to inszą inszością wypróbuję :D

  • czekoladinka

    czekoladinka

    18 marca 2016, 12:41

    Przydałby mi się jakiś sprawdzony przepis na pasztet. Jakbyś miała przypadkiem wolną chwilę......

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 14:47

      pasztet szwagra sprawdziłam....drobiowy z musem owocowym będę piekła pierwszy raz :D

  • siostrazdlugareka

    siostrazdlugareka

    18 marca 2016, 11:25

    Jeżeli ten z musu, znaczy z musem , planujesz przynieść , to błagam, mus weź osobno :D

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 11:40

      a taki ....jak batorego gwizdek , głupia babo to jest mus żelatynowy na wierzchu, najwyżej nie tkniesz...ten drugi będzie goły

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      18 marca 2016, 18:03

      A co siostrze przeszkadza mus?

    • siostrazdlugareka

      siostrazdlugareka

      22 marca 2016, 16:56

      Magdaleno , siostrze nie . Mężowi siostry tak :D:D Mój mąż wyznaje zasadę ,że albo je obiad , albo deser :D A że jest mięsożercą.....

    • Beata465

      Beata465

      22 marca 2016, 17:11

      to se oskubie pasztet z musu....to mój pasztet i mus musi być musowo

  • Maratha

    Maratha

    18 marca 2016, 09:37

    mnie wizyta bielizniana bedzie czekac jak sie do PL wybiore, bo mam tam jedna taka babeczke, ktora moze nie jest najtansza, ale i ne place cen triumpha a jakosc swietna, obsluga z reszta tez, zawsze mi tak staniki dobierze ze nie czuje ze je mam. A jak mi sie uda w koncu dobic do tych 60kg to cala szuflada idzie do wymiany...

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 11:42

      no a ja bylam z jednym będzie problem i nie wiem czy nie zrezygnuje a tak mi się marzyla kreacja z duuuuuuuuuuuuużą dziurą na plecach a pozostałe dwa modele będą dopiero pod koniec kwietnia

  • wiosna1956

    wiosna1956

    18 marca 2016, 09:24

    u mnie też pasztetowo dziś w domu ! dziś mielenie mięsa doprawianie i mrożenie gotowych pasztetów !!!

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 11:40

      Ja tez to będę robiła wieczorem

    • wiosna1956

      wiosna1956

      18 marca 2016, 17:24

      moje sie juz mrożą.....

  • MonikaSeget

    MonikaSeget

    18 marca 2016, 08:11

    No to miłej wizyty bieliźnianej :)))))

    • Beata465

      Beata465

      18 marca 2016, 08:30

      Dziękuję :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.