szybciutko daję przepis, bo może będziecie go chciały wykorzystać na sylwestrowe bibki :D:D
250 g śledzi
500 ml wody
1 cebula
80 g rodzynek
garść łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
½ szklanki oleju
( składniki na 4 porcje)
Śledzie namoczyć w wodzie . Osuszyć i pokroić w ukośne paski.
Cebulę pokroić w kostkę i dusić na 4 łyżkach oleju. Dodać miód, pozostały olej, przyprawy,
rodzynki i posiekane orzechy.
Do wystudzonej marynaty dodać musztardę. Wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie
się połączyły. W słoiku ułożyć na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników.
Szczelnie zamknięty słoik odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce – moje śledzie marynowały się 2 dni, można je jeść oczywiście zaraz po przygotowaniu, ale im dłuższe przegryzanie się smaków , tym lepiej – są bardziej „ piernikowe” .
n
n
Aldek57
27 grudnia 2015, 18:45zrobię na sylwka,dzięki:))
Beata465
27 grudnia 2015, 18:47wart przetestowania :D
matyldaaaaaa
27 grudnia 2015, 18:29na pewno wypróbuje ten przepis ,dziekuje :)
Beata465
27 grudnia 2015, 18:47naprawdę inny
Magdalena762013
27 grudnia 2015, 12:13Czy miód i te przyprawy dodać do podduszonej cebuli? Brzmią smakowicie.
Beata465
27 grudnia 2015, 12:29tak :D najpierw cebula
doris_do
27 grudnia 2015, 11:58wszystko smakowite... jak nie dodać do tego śledzia... ;-))))) to jedyna ryba której do paszczy nie wezmę ;-)
Beata465
27 grudnia 2015, 12:29kochana...ja też do tego roku nie brałam....zrobiłam piernikowe i jadłam :D:D
annastachowiak1
27 grudnia 2015, 11:00cZEMU PIERNIKOWE,JEŚLI W NICH NIE MA GRAMA PIERNIKÓW ?Dlatego,ze z rodzynkami,orzechami i cynamonem?
Beata465
27 grudnia 2015, 11:15głównie ze względu na przyprawy, które nadają smaku i ...piernikowi :D:D no i ...miód