Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Piernikowe śledzie


szybciutko daję przepis, bo może będziecie go chciały wykorzystać na sylwestrowe bibki :D:D 

250 g śledzi

500 ml wody

1 cebula

80 g rodzynek

garść łuskanych orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2 ziarna ziela angielskiego

4 goździki

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

½  szklanki oleju

( składniki na 4 porcje)

 

Śledzie namoczyć w wodzie . Osuszyć i pokroić w ukośne paski.

Cebulę pokroić w kostkę i dusić na 4 łyżkach oleju. Dodać miód, pozostały olej, przyprawy,

rodzynki i posiekane orzechy.

Do wystudzonej marynaty dodać musztardę. Wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie

się połączyły. W słoiku ułożyć na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników.

Szczelnie zamknięty słoik odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce – moje śledzie marynowały się 2 dni, można je jeść oczywiście zaraz po przygotowaniu, ale im dłuższe przegryzanie się smaków , tym lepiej – są bardziej „ piernikowe” .

n

n

  • Aldek57

    Aldek57

    27 grudnia 2015, 18:45

    zrobię na sylwka,dzięki:))

    • Beata465

      Beata465

      27 grudnia 2015, 18:47

      wart przetestowania :D

  • matyldaaaaaa

    matyldaaaaaa

    27 grudnia 2015, 18:29

    na pewno wypróbuje ten przepis ,dziekuje :)

    • Beata465

      Beata465

      27 grudnia 2015, 18:47

      naprawdę inny

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    27 grudnia 2015, 12:13

    Czy miód i te przyprawy dodać do podduszonej cebuli? Brzmią smakowicie.

    • Beata465

      Beata465

      27 grudnia 2015, 12:29

      tak :D najpierw cebula

  • doris_do

    doris_do

    27 grudnia 2015, 11:58

    wszystko smakowite... jak nie dodać do tego śledzia... ;-))))) to jedyna ryba której do paszczy nie wezmę ;-)

    • Beata465

      Beata465

      27 grudnia 2015, 12:29

      kochana...ja też do tego roku nie brałam....zrobiłam piernikowe i jadłam :D:D

  • annastachowiak1

    annastachowiak1

    27 grudnia 2015, 11:00

    cZEMU PIERNIKOWE,JEŚLI W NICH NIE MA GRAMA PIERNIKÓW ?Dlatego,ze z rodzynkami,orzechami i cynamonem?

    • Beata465

      Beata465

      27 grudnia 2015, 11:15

      głównie ze względu na przyprawy, które nadają smaku i ...piernikowi :D:D no i ...miód

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.