Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Komu udka ...komu?


Pytam się grzecznie ...pożarłam, zapiłam i mogę powidzieć ...smaczne. A ponieważ teraz gęsina podobno najlepsza zachęcam do wyprodukowania takiego obiadku np. na świąteczną środę :D 

Składniki dla 2 osób

2 uda z gęsi

3 pomarańcze

cytryna

10 dag suszonych moreli

4 dag rodzynek

 Rozmaryn świeży lub szczypta suszonego ,

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Dwie pomarańcze i pół cytryny, sparz, zdrap z nich skórkę specjalnym drapakiem albo zetrzyj,  pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Na zimnej  patelni  kładź  uda skórą do dołu, smaż na dość mocnym  ogniu ok. 20 min aż wytopi się tłuszcz. Przewróć, smaż ok. 20 min . Udka przekładaj do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry pomarańczy, cytryny, suszone morele i rodzynki.

2. Pozostałą pomarańczę umyj i sparz   połowy cytryny oraz  pomarańcy  zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Patelnię z gęsim tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej  udka, dodaj  rozmaryn.

3. Piecz pod przykryciem 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia( ok. 15 – 20 min)  odkryj, by wierzch mięsa się przypiekł, jednocześnie morele i rodzynki ukryj pod mięsem by się nie przypaliły.

 Do gęsich udek podałam połówki niedużych ziemniaków, które zamarynowałam ok. 40 min w dobrej oliwie, kminku , rozmarynie , soli i pieprzu. Następnie wyjęłam i odsączyłam z marynaty i piekłam ok. 45 min obok gęsich udek w piekarniku , w innym naczyniu niż udka.

Do tego proponuje podać kieliszek dobrego chilijskiego Chiraza….smacznego.



  • annaewasedlak

    annaewasedlak

    10 listopada 2015, 15:53

    Wygląda apetycznie jutro spróbuje zrobić, chociaż marna ze mnie kuchara...

    • Beata465

      Beata465

      11 listopada 2015, 08:26

      nie ma marnych kucharek są tylko ...nieśmiałe :D

  • Stella-S

    Stella-S

    10 listopada 2015, 13:42

    To będzie mój pierwszy raz :):):) palce lizać

    • Beata465

      Beata465

      11 listopada 2015, 08:26

      zacznij a zobaczysz że praktyka czyni mistrza :D tym bardziej że teraz gąski są ...więc można co jakiś czas trenować :D

    • Stella-S

      Stella-S

      12 listopada 2015, 14:18

      pierwszy raz zaliczony :) pyszne było, czekam na następne przepisy :):)

    • Beata465

      Beata465

      12 listopada 2015, 14:33

      Gratuluję :D a nie mówiłam że taki diabeł miły czego nikt o nim nie mówi :D:D:D

  • siostrazdlugareka

    siostrazdlugareka

    9 listopada 2015, 15:29

    A propos ściągania owoców :))) Ostatnio mówię " kochany mogę ściągnąć dla ciebie figi " a on mówi a gdzie Ty tu kobieto drzewo z figami widziałaś :)) Uwielbiam te gierki z moim mężem bo wiem ,że idziemy tym samym tokiem myślowym :)))

    • Beata465

      Beata465

      9 listopada 2015, 15:40

      kędy wąż nagą piersią dotyka się zioła czyli .....najarani rycerze trzej...ojjjj niedobrze panowie, niedobrze :D:D

    • Beata465

      Beata465

      9 listopada 2015, 15:41

      a figi będą za tydzień ...z Łowicza w słoiku ...wtedy będziesz mogła powiedzieć " kochany mogę wyciągnąć dla ciebie figi " :D:D

    • siostrazdlugareka

      siostrazdlugareka

      9 listopada 2015, 15:43

      ahahaha oczywiście ,ze spaliłam . Miało być zerwać a nie ściągnąć ahahahaha

  • siostrazdlugareka

    siostrazdlugareka

    9 listopada 2015, 15:26

    Co za wredny babon . Dobrze ,że po obiedzie jestem . Choć nie powiem coś mi się sączy z pyska ku brodzie . I nie jest to chyba jad . Jak będą cyce to chcę zrobić w grzybkach o właśnie może faktycznie na środę ?!

  • Annanadiecie

    Annanadiecie

    9 listopada 2015, 10:45

    Uda cudne! Ja piersi z gęsi, które robiłam wczoraj.... spaliłam. Chciałam przyrumienić, nieco za mocno spiekłam, odratowałam co się dało - ale już efekt nie ten..... Cóż, człowiek się uczy całe życie:-) Jakiś kursik kulinarny planujesz? Bo ja chętnie jakby co.....

    • Beata465

      Beata465

      9 listopada 2015, 13:02

      Hmmmm zdarza się .....no cóż nie od razu Kraków zbudowano, Kursik powiadasz ....a kto wie, kto wie :D pomysł dobry . Dzisiaj kupiłam cycki z kaczki , pobawię się z nimi może we czwartek , bo jutro pstrąg łososiowy będzie na tapecie...a zaraz lecę smaczyć schabik i pierś indora do pieczenia. Dzisiaj po raz pierwszy w Lidlu trafił mi się kawałek schabu a nie ...w plastrach więc go przerobię na wędlinkę :D

  • moderno

    moderno

    8 listopada 2015, 21:31

    Właśnie dziś kupiłam w Lidlu gęsie uda. Twój przepis wygląda bardzo apetycznie , ale jak kiedyś pisałam połączenie mięsa z owocami to dla mnie raczej niekoniecznie. U mnie będzie raczej tradycyjnie. Pa

    • Beata465

      Beata465

      9 listopada 2015, 05:37

      OK Iwonko, jesteś jak mój szwagier ...on jest smakoszem ale mięsa z owocami nie tyka ...samo mięso , owoce ściąga :D

  • czarodziejka10

    czarodziejka10

    8 listopada 2015, 20:29

    A ja dzisiaj kaczuchę piekłam :) Ciekawe jak by wyszedł twój przepis z kaczym mięskiem ? Bo mam wrażenie że kaczka jest trochę chudsza od gęsi

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 21:12

      bo to w oryginale był przepis na kacze udka :d tylko nie było kaczkowizny jak pojechałam po zakupy :D

    • czarodziejka10

      czarodziejka10

      8 listopada 2015, 21:25

      ja kaczkę kupuję zawsze w Biedronce , bo tam maja jakiś inny rodzaj niż w Lidlu -chudsze

  • Anpio7

    Anpio7

    8 listopada 2015, 19:37

    Odlot, aż mi zapachniało pomarańczą...Pozdrawiam

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 19:57

      a pachnie, pachnie cytruskami

  • wiosna1956

    wiosna1956

    8 listopada 2015, 19:02

    Musi być pychotka ......

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 19:15

      była...druga łapka na jutro :D

  • KaJa62

    KaJa62

    8 listopada 2015, 17:14

    Smakowicie wygląda i na pewno takoż smakuje, a gęsina gdzie kupiona?, w Lidlu, pozdrawiam

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 19:15

      a i owszem...to mój sklep gdzie lubię robić zakupy

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    8 listopada 2015, 16:16

    Wyglada baaardzo apetycznie. A te pomaranczki ze skorka (choc obtarta) dobrze smakuja? Nie sa gorzkie?

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 19:14

      Tu zrobiłam ze skórką ...skórkę wywaliłam , wyciągnęłm miąższ ze środka, ale to jest trochę za dużo roboty na talerzu, dlatego w przepisie już radzę skórkę zetrzeć do sosu

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      8 listopada 2015, 21:43

      Ale na pewno ze skorka wyglada cudnie...

  • Molgar

    Molgar

    8 listopada 2015, 15:23

    A kysz kusicielko. Ale obiecuję,że zrobię, jak na wadze będę miała 7 z przodu, więc nie szybko.

    • Beata465

      Beata465

      8 listopada 2015, 19:13

      Cierp.....bo smaczna , mięsko i owoce ja ...gnaty sucz skonsumowała

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.