Cordon Bleu
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 plastry żółtego ser
- 4 plastry szynki
- sól
- czarny mielony pieprz
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek tak, by wyszły nam cztery kotlety. Rozbijamy na cienkie plastry, solimy, posypujemy pieprzem, czosnkiem i papryką. Na każdym kładziemy plaster żółtego sera i szynkę. Kotlety składamy na pół i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc).
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety panierujemy delikatnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na małym ogniu na złoto z obu stron. Podajemy gorące.
Smacznego! :)