Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
KOLACJA
8 lutego 2014
Kiedy jeść?
Pora kolacji jest raczej indywidualną sprawą, nie powinna być ona jedzona później niż 3-4h przed snem, ale również nie powinno się robić zbyt długich przerw pomiędzy obiadem/podwieczorkiem a kolacją (wystarczą 3-4h).
Co jeść?
Wszystko zależy od naszego celu. Jeśli trenujemy np. na siłowni, by trochę umięśnić swoje ciało, to nasze pożywienie powinno się trochę różnić od innych. Warto wtedy zwrócić uwagę na białko w posiłkach, którego podaż powinna być nieco zwiększona, zaś spożycie tłuszczów dodanych powinno być jak najmniejsze.
W takim wypadku można zjeść np.:
-serek wiejski z pełnoziarnistym tostem z chleba żytniego, można do całości dołożyć sobie jakieś warzywo-pomidora/ogórka czy kilka różyczek brokuła
-jajko w koszulce z pieczywem i pomidorem
-pieczywo z pastą z tuńczyka, która powinna być przygotowana z chudego twarogu, tuńczyka w sosie własnym, jogurtu naturalnego oraz szczypiorku
-tuńczyk w sosie własnym z 3 łyżkami kaszy kuskus i pomidorem.
Jeśli naszym celem jest redukcja masy ciała to najlepiej byłoby w tym posiłku ograniczyć spożycie węglowodanów w postaci ryżu/makaronu/kaszy/pieczywa, choć niewielkie ich ilości nie są czymś kategorycznie zabronionym. Jedna kromka pieczywa na pewno nie przekreśli naszej diety.
W tym przypadku możemy zjeść np.
-sałatkę nicejską z lekkim winegretem
-sałatkę grecką z odtłuszczonym serem feta
-sałatkę z brokuła, serka wiejskiego i fasolki czerwonej
-serek wiejski z warzywami
-sałatka Caprese z odtłuszczoną mozzarellą
-bukiet warzyw posypanych prażonym słonecznikiem lub migdałami
Dobrym pomysłem są również wszelkie koktajle owocowe, warzywne albo owocowo-warzywne.