Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
fajny przepis


Kopa ornontowicka


gosilesia.pl - Województwo ŚląskieSkładniki:

Placki kokosowe:
  • 6 białek
  • 12 dużych łyżek cukru
  • 400 g wiórek kokosowych

Bakalie:
  • 1 puszka ananasa
  • 100 g rodzynek
  • 200 g spirytusu
  • 100 g migdałów

Krem:
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%


Opis przygotowania:

Placki ananasowe
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40?C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180?C

Bakalie
Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.

Krem
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajkaa ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać spirytus.

Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od najmniejszego do największego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Przełożone kremem placki w formie kopca oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.
  • KaSia1910

    KaSia1910

    28 maja 2013, 22:24

    przepis brzmi smacznie, ja uwielbiam kokos, szkoda, że nie masz fotki tego specjału, pozdrawiam serdecznie

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.