Kopa ornontowicka
Składniki:
Placki kokosowe:
- 6 białek
- 12 dużych łyżek cukru
- 400 g wiórek kokosowych
Bakalie:
- 1 puszka ananasa
- 100 g rodzynek
- 200 g spirytusu
- 100 g migdałów
Krem:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%
Opis przygotowania:
Placki ananasowe
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40?C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180?C
Bakalie
Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
Krem
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajkaa ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać spirytus.
Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od najmniejszego do największego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Przełożone kremem placki w formie kopca oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.
KaSia1910
28 maja 2013, 22:24przepis brzmi smacznie, ja uwielbiam kokos, szkoda, że nie masz fotki tego specjału, pozdrawiam serdecznie