Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
szczypta smaku


Sałatka makaronowa z cukinią

150 g makaronu pełnoziarnistego
1/2 cukinii
1 szalotka
4 suszone pomidory
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 suszona papryczka chilli
50 g orzeszków pinii
skórka z 1 cytryny
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz


Sałatka makaronowa z cukinią

Cukinię pokrój w pół-talarki. Szalotkę drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Niezbyt mocno rozgrzej na patelni oliwę, tak aby się nie paliła i nie dymiła. Wrzuć do niej obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku oraz chilli (ogonek chili odkrój delikatnie, tak aby nie wyleciały z niej pestki). Podsmażaj je na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż czosnek zbrązowieje a oliwa przejdzie smakiem czosnku i chilli. Następnie wyjmij z oliwy czosnek oraz chilli i wyrzuć. Zwiększ płomień pod patelnią, wrzuć na oliwę cukinię i podsmażaj przez chwilę. Dodaj posiekaną szalotkę, listki tymianku, skórkę z cytryny oraz suszone pomidory, posól i popierz. Podsmażaj przez około 10 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron - koniecznie al’dente. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii. Odcedzony makaron dodaj do usmażonej cukinii, całość posyp startym parmezanem, uprażonymi orzeszkami pinii i wymieszaj. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posyp listkami tymianku, skórką z cytryny i parmezanem.
  • jasia242

    jasia242

    23 maja 2013, 14:00

    ale jestem głodna a tu takie pyszności.Pozdrawiam

  • BrzydkaGrubcia

    BrzydkaGrubcia

    23 maja 2013, 13:12

    Fajny przepis :)

  • ania14021994

    ania14021994

    23 maja 2013, 13:05

    Spróbuję :))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.