Od lat szukałam chleba łatwego w wykonaniu i smacznego no i na żytnim zakwasie . Wiele z nich okazało się gniotami , Jednak ponad rok temu znalazłam przepis , ale nie pamietam już z jakiej strony czy blogu , przepis na chleb , który jest , moim zdaniem , najsmaczniejszy z tych , które piekłam .
Proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie , bez męczącego zagniatania .
SKŁADNIKI na 2 chleby:
: 650 g letniej wody + 20 g soli - wymieszac do rozpuszczenia soli
200 g mąki żytniej razowej ( typ 2000)
600g mąki żytniej ( typ 720)
350 g zakwasu zytniego świeżo dokarmionego ( im starszy zakwas , tym silniejszy )
Wszystkie składniki połączyć -.tylko wymieszać i odstawić w cieple do wyrośnięcia na 8-12 godzin . Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do 2 keksówek 30x10 wysmarowanych masłem i obficie wysypanych płatkami owsianymi. Rękę umoczyć w wodzie i lekko uklepać . Posypać płatkami owsianymi . Odstawić na kolejne 8-12 godzin do wypełnienia formy. Do piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą , by podczas pieczenia powstała para . Piec w gorącym piekarniku 230 st. C przez 50 minut . . Po wyjęciu z formy studzic na kratce . Gorące chleby skropić obficie wodą - spryskiwaczem do np. kwiatów.
Przykryc ściereczką i czekać do ostudzenia .
Ja po ostudzeniu kroję chleby na cienkie kromki i mrożę po 4 w woreczkach . Później wg potrzeb wyjmuję porcję i wystarczy 25 sekund w mikrofalówce , by miec świeżutki chleb , jak z piekarni .
Jestem uzależniona od tego chleba . Żaden ze sklepu nie dorównuje mu smakiem.
Zabieram go ze sobą nawet na wakacje .
Szczerze polecam.
Uwaga : mocny zakwas i ciepło to podstawa sukcesu.
babciabasia3
5 stycznia 2018, 10:35Wystarczy wpisać w google "zakwas źytni " i wyskoczy sporo propozycji . Nie robię zakwasu zytniego z mąki żytniej razowej ( typ 2000) , ale z maki zytniej typ 720. Te jasne chlebki są wg mnie smaczniejsze .
babciabasia3
5 stycznia 2018, 10:38Mąka zytnia razowa jest niezbędna w ciescie chlebowym, ale zakwas biały jest uniwersalny.
Florentinaa
17 października 2017, 15:21a jak zakwas robimy?
irena.53
8 października 2017, 22:02Wita j. rzadko bywamy tutaj. Ciekawe są te Twoje chlebki... ja tez jestem zwolenniczką pieczonych chlebów, ale wciąż poszukuje bo ja jestem bezglutenowa, I mam problem ze znalezieniem bezglutenowej zytniej mąki. Chyba pokombinuję coś z pszennej bezglutenowej, z dodatkiem może z ciecierzycy, albo kokosowej, nie wiem. Muszę się udac gdzies do jakichs sklepów coś poszukać. A takie chlebki swoje fajne.Wszystkiego dobrego, do uslyszenia, pa
hexe1980
11 września 2017, 09:49a jak robisz zakwas?
mania131949
6 września 2017, 07:06Na razie nie jem chleba ale powoli zaczynam wychodzić z diety. Upiekę wg Twojego przepisu chlebek bez drożdży! Jeszcze nie próbowałam takiego! :-)))