Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chleb żytni - mój ulubiony - przepis z internetu


Od lat szukałam chleba łatwego w wykonaniu i smacznego no i na żytnim zakwasie . Wiele z nich okazało się gniotami , Jednak ponad rok temu znalazłam przepis , ale nie pamietam już z jakiej strony czy blogu , przepis na chleb , który  jest , moim zdaniem , najsmaczniejszy z tych , które piekłam . 

Proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie , bez męczącego zagniatania . 

SKŁADNIKI  na 2 chleby: 

: 650 g letniej wody + 20 g soli - wymieszac do rozpuszczenia soli

    200 g mąki żytniej razowej ( typ 2000)

   600g mąki żytniej ( typ 720)

350 g zakwasu zytniego świeżo dokarmionego ( im starszy zakwas , tym silniejszy )

Wszystkie składniki połączyć -.tylko wymieszać i odstawić w cieple  do wyrośnięcia na 8-12  godzin . Po tym czasie ciasto  podzielić na 2 części i przełożyć do 2 keksówek 30x10 wysmarowanych masłem i obficie wysypanych płatkami owsianymi.  Rękę umoczyć w wodzie i lekko uklepać . Posypać płatkami owsianymi . Odstawić na kolejne 8-12 godzin do wypełnienia formy. Do piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą , by podczas pieczenia powstała para . Piec w gorącym piekarniku 230 st. C przez 50 minut . . Po wyjęciu z formy studzic na kratce . Gorące chleby skropić obficie wodą - spryskiwaczem do np. kwiatów. 

Przykryc ściereczką i czekać do ostudzenia .

Ja po ostudzeniu kroję chleby na cienkie kromki i mrożę po 4 w woreczkach . Później wg potrzeb wyjmuję porcję i wystarczy 25 sekund w mikrofalówce , by miec świeżutki chleb , jak z piekarni . 

Jestem uzależniona od tego chleba . Żaden ze sklepu nie dorównuje mu smakiem.

Zabieram go ze sobą nawet na wakacje . 

Szczerze polecam. 

Uwaga : mocny zakwas i ciepło to podstawa sukcesu. 

           

  • babciabasia3

    babciabasia3

    5 stycznia 2018, 10:35

    Wystarczy wpisać w google "zakwas źytni " i wyskoczy sporo propozycji . Nie robię zakwasu zytniego z mąki żytniej razowej ( typ 2000) , ale z maki zytniej typ 720. Te jasne chlebki są wg mnie smaczniejsze .

    • babciabasia3

      babciabasia3

      5 stycznia 2018, 10:38

      Mąka zytnia razowa jest niezbędna w ciescie chlebowym, ale zakwas biały jest uniwersalny.

  • Florentinaa

    Florentinaa

    17 października 2017, 15:21

    a jak zakwas robimy?

  • irena.53

    irena.53

    8 października 2017, 22:02

    Wita j. rzadko bywamy tutaj. Ciekawe są te Twoje chlebki... ja tez jestem zwolenniczką pieczonych chlebów, ale wciąż poszukuje bo ja jestem bezglutenowa, I mam problem ze znalezieniem bezglutenowej zytniej mąki. Chyba pokombinuję coś z pszennej bezglutenowej, z dodatkiem może z ciecierzycy, albo kokosowej, nie wiem. Muszę się udac gdzies do jakichs sklepów coś poszukać. A takie chlebki swoje fajne.Wszystkiego dobrego, do uslyszenia, pa

  • hexe1980

    hexe1980

    11 września 2017, 09:49

    a jak robisz zakwas?

  • mania131949

    mania131949

    6 września 2017, 07:06

    Na razie nie jem chleba ale powoli zaczynam wychodzić z diety. Upiekę wg Twojego przepisu chlebek bez drożdży! Jeszcze nie próbowałam takiego! :-)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.