Głównym czynnikiem powodującym psucie sie żywności są mikroorganizmy - bakterie , grzyby , pleśnie. Żywność konserwuje się na wiele sposobów , są to miedzy innymi : obróbka cieplna , suszenie , mrożenie , peklowania , zakwaszanie , dodawanie cukru , octu, alkoholu , pasteryzacja , wędzenie , zamknięcia hermetyczne i dodawanie konserwantów chemicznych .
Czym są więc konserwanty ? Są to związki chemiczne, ktore przedluzają trwałość i przydatność do spożycia produktow spożywczych . Wszystkie środki konserwujące dodawane do żywności mają symbol "E"i dzielą sie na :
przeciwutleniacze, sztuczne barwniki, regulatory kwasowości , emulgatory i konserwanty. Jest tych substancji bardzo dużo , ale chcę zwrócić uwagę na te , ktore szczególnie mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka .
E 104 - to dodatek do wyrobów cukierniczych , ktory może wywołać ALERGIE i NOWOTWORY
E 110- żółć pomarańczowa, niebezpieczny barwnik dodawany do marmolady , żeli , gum do żucia , leków. Może wywołać ALERGIE i NOWOTWORY
E 122- syntetyczny czerwony barwnik azotowy stosowany w dżemach , marmoladach , lodach , budynkach. Może wywoływać ALERGIE.
E 219 - RAKOTWÓRCZY
E 220 - syntetyczny konserwant NISZCZY WITAMINĘ B12 , stosowany w sokach owocowych , koncentratach , suszonych owocach .
E 211 - benzoesan sodu , najczęściej stosowany syntetyczny konserwant .
E 251- azotan sodu, syntetyczny konserwant , stosowany do konserwacji wędlin
E 320- syntetycznie wytwarzany przeciwutleniacz , powoduje ZABURZENIA PRACY WĄTROBY i POWSTAWANIE WRZODÓW
E 339 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE
Dlatego należy unikać spożywania wszelkiej przetworzonej żywności.
Świetnym sposobem na przygotowanie mięs , jak dodatek do chleba , są szynkowary . Wystarczy pokroic lub zemleć mięso , dodac ulubione przyprawy roślinne lub korzenne i sól - najzdrowsza kamienna , różowa himalajska lub morska - pogotować w szynkowarze i gotowe .
Warto kupić szynkowar ze stali nierdzewnej, trochę droższy niż inne , ale jest to zakup jednorazowy , więc warto . Dzięki temu będziemy jeść zdrowo , bez fundowania sobie chorób , jakie wywołują konserwanty.
Przepisów na mięsa z szynkowara jest bardzo dużo w internecie . Mozna znależć takie przepisy z mięsami i przyprawami bądż z dodatkami , jakie lubimy.
d.karolina.d
17 stycznia 2017, 15:05Pani Basiu świetny ten artykuł :) dziękuję! :)
babciabasia3
12 października 2016, 14:14Witam. Ja też chodzę na zakupy z listą "E". Pozdrawiam.