Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Konserwanty


Głównym czynnikiem powodującym psucie sie żywności są mikroorganizmy - bakterie , grzyby , pleśnie. Żywność konserwuje się na wiele sposobów , są to miedzy innymi : obróbka cieplna , suszenie , mrożenie , peklowania , zakwaszanie , dodawanie cukru , octu, alkoholu , pasteryzacja , wędzenie , zamknięcia hermetyczne i dodawanie konserwantów  chemicznych . 

Czym są więc konserwanty ? Są to związki chemiczne, ktore przedluzają trwałość i przydatność do spożycia produktow spożywczych . Wszystkie środki konserwujące dodawane do żywności mają symbol "E"i dzielą sie na : 

przeciwutleniacze, sztuczne barwniki, regulatory kwasowości , emulgatory i konserwanty.  Jest tych substancji bardzo dużo , ale chcę zwrócić uwagę na te , ktore szczególnie mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka . 

E 104 - to dodatek do wyrobów cukierniczych , ktory może wywołać ALERGIE  i NOWOTWORY

E 110- żółć pomarańczowa, niebezpieczny  barwnik dodawany do marmolady , żeli , gum do żucia , leków. Może wywołać ALERGIE i NOWOTWORY

E 122- syntetyczny czerwony barwnik azotowy stosowany w dżemach , marmoladach , lodach , budynkach. Może wywoływać ALERGIE.

E 219 - RAKOTWÓRCZY

E  220 - syntetyczny konserwant NISZCZY WITAMINĘ B12 , stosowany w sokach owocowych , koncentratach , suszonych owocach .

E 211 - benzoesan sodu , najczęściej stosowany syntetyczny konserwant .

E 251- azotan sodu, syntetyczny konserwant , stosowany do konserwacji wędlin

E 320-  syntetycznie wytwarzany  przeciwutleniacz , powoduje ZABURZENIA PRACY WĄTROBY i POWSTAWANIE WRZODÓW

E 339 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE

Dlatego należy unikać spożywania wszelkiej przetworzonej żywności. 

Świetnym sposobem na przygotowanie mięs , jak dodatek do chleba , są szynkowary . Wystarczy pokroic lub zemleć mięso , dodac ulubione przyprawy roślinne lub korzenne i sól - najzdrowsza kamienna , różowa himalajska  lub morska - pogotować w szynkowarze i gotowe . 

Warto kupić  szynkowar ze stali nierdzewnej,  trochę  droższy niż inne , ale jest to zakup jednorazowy , więc warto . Dzięki temu będziemy jeść zdrowo , bez fundowania sobie chorób , jakie wywołują konserwanty. 

Przepisów na mięsa z szynkowara jest bardzo dużo w internecie . Mozna znależć  takie przepisy z mięsami  i przyprawami bądż z dodatkami , jakie lubimy. 

  • d.karolina.d

    d.karolina.d

    17 stycznia 2017, 15:05

    Pani Basiu świetny ten artykuł :) dziękuję! :)

  • babciabasia3

    babciabasia3

    12 października 2016, 14:14

    Witam. Ja też chodzę na zakupy z listą "E". Pozdrawiam.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.