|
|
WITAMINA |
ŹRÓDŁO |
OBJAWY NIEDOBORU |
A (beta -karoten) |
wątroba, marchew, kapusta, słodkie ziemiaki, pomidory, brokuły , mandarynki, mleko, jaja, sery, warzywa, |
trądzik, kurza ślepota, zaamowaniw wzrostu,rogowacenie skóry, częste przeziębienia, łupież, biegunka, |
B1 (tiamina) |
szparagi, grzyby, groc, sałata, papryka, kalafior, kapusta, pomidor, fasola, drożdże, chleb rzaowy, mleko, sery, śliwki, |
osłbienie mięśni, ból oczu, drażliwość, zabużenia koncentracji, dętwienie nóg, pogorszenie pamięci, mrowienie w rękach, |
B2 (ryboflawina) |
grzyby, kapusta, szparagi, brokuły, makrele, mleko, pomidory, sery, jaja, |
pieczenie i swędzenie oczu, matowe tłuste włosy, łamliwe paznokcie, pęająca skóra warg, zaćma, |
B5 (kwas pantotenowy) |
grzyby, brokuły, groch, pomidory, kapusta, seler, truskawki, jaja, |
osłabienie, zabużenia koncentracji, bolesność pięt, zabużenia snu, niepokój, zgrzytanie zębami, |
B6 (pirydoksyna) |
kalafior, kapusta, papryka, banany, brokuły, cabula, orzechy, fasola, jaja, mięso, |
zatrzymywanie wody w organizmie, mrowienie w rękach, nerwowość, drażliwość, brak energii |
B12 (kobalamina) |
wątroba, nerki, mięso, mleko, jaja, |
zaburzenia wzroku, anemia, |
H (biotyna) |
kalafior, sałata, groch, pomidor,grejphrut, kukurydza, kapusta, kalafior, wiśnie, mleko, jaja, drożdże, |
sucha skóra, słabe włosy, bóle mięsni, słaby apetyt, |
C (kwas askorbinowy) |
papryka, kapusta, brokuły, cytryny, kiwi, pomarańcze, pomidory, grejphrut, groch, |
częste przeziębienia, brak energi, krwawienie dziąseł, łatwe powstawanie siniaków, krwotoki z nosa, wolne gojenie sie ran, |
D (cholekarcyferol) |
śledzie, makrele, łosoś, ser biały, jaja, masło, tran, |
bóle lub sztywność stawów, bóle pleców, próchnica, |
E (d-tokoferol) |
ziarna słonecznika, orzechy ziemne, sezam,groch, łosoś, tuńczyk, sardynki, |
wyczerpanie po małych wysiłakch, łatwe powstawanie siniaków, wolne gojenie się ran, żylaki, |
Kwas foliowy |
szpinak, szparabi, brokuły, kalafior, orzechy, ziel. warzywa |
spękane usta, napięcie i niepokój, słaby apetyt, brak energi, depresja |
K (filochinon) |
kalafior, brukselka, sałata, fasola, groch, mleko, ziemniaki, |
krwotoki |
PP (niacyna) |
grzyby, tuńczyk, kurczak, kapusta, mięso, łosoś, szparagi, pomidory, kalafior, |
osłabienie, biegunka, bezsenność, bóle głowy, pogorszenie oamięci, trądzik, krwawiące dziąsłą, deprwsja, | |