Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kolejna ciekawostka - witaminy źródło i objawy
niedoboru


Ale dziś mnie naszło na czytanie artykułów - nie kótre są dość ciekawe :)

WITAMINA

ŹRÓDŁO

OBJAWY NIEDOBORU

A
(beta -karoten)

wątroba, marchew, kapusta, słodkie ziemiaki, pomidory, brokuły , mandarynki, mleko, jaja, sery, warzywa,

trądzik, kurza ślepota, zaamowaniw wzrostu,rogowacenie skóry, częste przeziębienia, łupież, biegunka,

B1
(tiamina)

szparagi, grzyby, groc, sałata, papryka, kalafior, kapusta, pomidor, fasola, drożdże, chleb rzaowy, mleko, sery, śliwki,

osłbienie mięśni, ból oczu, drażliwość, zabużenia koncentracji, dętwienie nóg, pogorszenie pamięci, mrowienie w rękach,

B2
(ryboflawina)

grzyby, kapusta, szparagi, brokuły, makrele, mleko, pomidory,  sery, jaja,

pieczenie i swędzenie oczu, matowe tłuste włosy, łamliwe paznokcie, pęająca skóra warg, zaćma,

B5
(kwas pantotenowy)

grzyby, brokuły, groch, pomidory, kapusta, seler, truskawki, jaja,

osłabienie, zabużenia koncentracji,  bolesność pięt, zabużenia snu, niepokój, zgrzytanie zębami,

B6
(pirydoksyna)

kalafior, kapusta, papryka, banany, brokuły, cabula, orzechy, fasola, jaja, mięso,

zatrzymywanie wody w organizmie, mrowienie w rękach, nerwowość, drażliwość, brak energii

B12
(kobalamina)

 wątroba, nerki, mięso, mleko, jaja,

zaburzenia wzroku, anemia,

H
(biotyna)

kalafior, sałata, groch, pomidor,grejphrut, kukurydza, kapusta, kalafior, wiśnie, mleko, jaja, drożdże,

sucha skóra, słabe włosy, bóle mięsni, słaby apetyt,

C
(kwas askorbinowy)

papryka, kapusta, brokuły, cytryny, kiwi, pomarańcze, pomidory, grejphrut, groch,

częste przeziębienia, brak energi, krwawienie dziąseł, łatwe powstawanie siniaków, krwotoki z nosa, wolne gojenie sie ran,

D
(cholekarcyferol)

śledzie, makrele,  łosoś, ser biały, jaja, masło, tran,

bóle lub sztywność stawów, bóle pleców, próchnica,

E
(d-tokoferol)

ziarna słonecznika, orzechy ziemne, sezam,groch, łosoś, tuńczyk, sardynki,

wyczerpanie po małych wysiłakch, łatwe powstawanie siniaków, wolne gojenie się ran, żylaki,

Kwas foliowy

szpinak, szparabi, brokuły, kalafior, orzechy, ziel. warzywa

spękane usta, napięcie i niepokój, słaby apetyt, brak energi, depresja

K
(filochinon)

kalafior, brukselka, sałata, fasola, groch, mleko, ziemniaki,

         krwotoki

PP
(niacyna)

grzyby, tuńczyk, kurczak, kapusta, mięso, łosoś, szparagi, pomidory, kalafior,

osłabienie, biegunka, bezsenność, bóle głowy, pogorszenie oamięci, trądzik, krwawiące dziąsłą, deprwsja,

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.