Znalałam ciekawy artykuł na naszej stronce :)
Też wiedziałam że miód jest zdrowy ale nie wiedziałam że każdy może być na inne dolegliwości
Oto on: Miód jest to produkt, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Wyróżnia się wiele gatunków miodu, zależnie od tego z jakiego kwiatu pochodził nektar. Różnią się one między sobą zarówno barwą jak i składem chemicznym. Głównym składnikiem wszystkich rodzajów są cukry proste fruktoza i glukoza, dzięki której miód krystalizuje. W ich skład wchodzą także małe ilości sacharozy, maltozy oraz melezytozy. Miód zawiera cenne kwasy organiczne takie jak kwas jabłkowy, glukonowy i cytrynowy. Występują w nim także związki flawonoidowe oraz karoteny, które odpowiadają w głównej mierze za jego barwę. Udział witamin jest niewielki i ogranicza się jedynie do niektórych z grupy B i witaminy C. Poszczególne gatunki miodu różnią się między sobą udziałem składników, dlatego są polecane w różnych jednostkach chorobowych:
|