Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ciąża - szukam diety dla przyszłych mam :)


Ja dziewczynki na dzień dzisiejszy kończe odchudzanie gdyż planuje dziecko praktycznie juz kończe robić badania lekarskie zostało mi jeszcze dziś wyniki tarczycy no i w przyszłym tygodniu echo serca  a i dziś mam ortopede ale to dlatego że mnie kolanko boli inie mogę jeździć na rowerze :( Jak wyniki okażą się dobre zabieram się z moim łosiem do dzieła :)


Mam prośbę jeśli znacie jakieś diety dla przyszłych mam i co powinnam najbardziej jeść to piszcie będę wdzięczna za wszelkie porady :)



Dalej będę pisać swoje wyniki i stosować się co do zakazów żeby za dużo nie potrzebnie przytyć podczas ciąży. Wyczytałam że min 10kg a max powinno się przytyć 15kg. Więc przy mojej wadze na dzień dzisiejszy 69,1 mogę przytyć max do 84kg :) i mam nadzieję że nie przekroczę tej wagi :)

  • AGAO30

    AGAO30

    10 lipca 2008, 09:32

    naprawde to nie znalazłam nigdzie planu diety na poszczególne dni. Wszedzie jest opisówka co powinno sie jeść a czego nie. Powinnaś z głową jeść i kontrolowac wage jeśli musisz. Ale wierz mi jak przyjdą zachcianki o 1 w nocy to nie bedzie ci w głowie kontrola wagi tylko zachcianka.

  • bluebutterfly6

    bluebutterfly6

    10 lipca 2008, 09:19

    napewno znajdziesz coś dla siebie :) życzę miłego dnia:)

  • AGAO30

    AGAO30

    10 lipca 2008, 09:18

    Białka, tłuszcze i węglowodany Białka stanowią składnik budulcowy, niezbędny do prawidłowego wzrostu dziecka. Niedostateczna ilość białka w diecie ciężarnej może być przyczyną nadmiernych obrzęków, zmęczenia, nudności. Kobieta w ciąży powinna zadbać, aby w diecie znajdowały się produkty zawierające duże ilości białka: mięso (chude), ryby, drób, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, jaja, produkty zbożowe. Tłuszcze tworzą zapasy energetyczne zużywane w przerwach między posiłkami. Spożycie tłuszczów w ilościach przekraczających potrzeby organizmu, przy stałym dostarczaniu węglowodanów powoduje odkładanie się w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są niezbędne w diecie. Biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, w tym w wytwarzaniu hormonów. Najważniejsze są tłuszcze zawierające tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT), potrzebne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka. NKT znajdują się głównie w olejach roślinnych i rybach morskich. Podstawowym paliwem energetycznym dla mamy i dziecka są węglowodany, czyli tzw. cukry. Najlepiej, by pochodziły z węglowodanów złożonych, zawartych w produktach zbożowych, ziemniakach, kaszach, ryżu, warzywach i owocach. Cukry proste, czyli cukier biały, miód, owoce powinny gościć w menu według potrzeb. Wapń, fosfor, żelazo, cynk Niezwykle ważne w okresie ciąży jest dostarczenie rozwijającemu się organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnych. Wapń i fosfor stanowią budulec szkieletu. Ponadto biorą udział w wielu procesach życiowych komórek. Fosfor jest głównym składnikiem mineralnym związków stanowiących magazyny energii w organizmie oraz składnikiem budującym kości. Wapń odpowiada za budowę struktur kostnych oraz przewodnictwo nerwowe. Najlepszym źródłem wapnia i fosforu jest mleko, ale też warzywa, owoce, produkty mączne, zwłaszcza chleb razowy. Innym ważnym pierwiastkiem jest żelazo. Zapotrzebowanie na nie wzrasta nie tylko u rozwijającego się dziecka, ale też u mamy. Żelazo odpowiada głównie za tworzenie elementów morfotycznych krwi i transport tlenu. Występuje w jajach, mięsie, rybach, szpinaku. W diecie kobiety ciężarnej nie może zabraknąć cynku. Jego niedobór upośledza prawidłową czynność narządów rozrodczych kobiety, co może doprowadzić do poronienia, oraz zwiększa liczbę wad wrodzonych u dziecka. Niedoborom cynku zapobiega dieta bogata w mleko i jego produkty. Kwas foliowy W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na ten kwas, co związane jest z szybkim rozwojem łożyska, płodu, pępowiny i gruczołów piersiowych. Jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży zwiększa ryzyko wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy występuje w świeżych, zielonych warzywach, szpinaku, karczochach, gorczycy, owocach cytrusowych, groszku, roślinach strączkowych, soczewicy, ciecierzycy, fasoli i ziarnach zbóż. Rady dla przyszłej mamy: Urozmaicaj posiłki. Im twoje dieta jest bardziej urozmaicona, tym większe korzyści zdrowotne. Pieczywo białe zastąp pieczywem razowym. Jedz dwa razy dziennie mięso, drób lub wędlinę (zaleca się chude gatunki). Aby poprawić przyswajanie żelaza, spożywaj do każdego posiłku warzywa i owoce bogate w witaminę C. Nie zapominaj o rybach - są źródłem wartościowego białka i NKT. Często włączaj do menu mleko i jego przetwory: sery, kefiry, jogurty. Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Sięgaj po świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. Unikaj nadmiaru soli i cukru. Wypijaj codziennie 7-8 szklanek napojów (woda, mleko, świeże soki owocowo-warzywne, zupy). Ogranicz spożycie słodyczy, fast food, napojów gazowanych. Unikaj alkoholu, mocnej herbaty i kawy.

  • AGAO30

    AGAO30

    10 lipca 2008, 09:15

    Dziewczynko z wagą w ciązy róznie bywa. Ja tez miałam książkowo tyć, niestety mimo że odzywiałam sie normalnie waga rosła i rosła zatrzymała się w chwili porodu na 104 kg. Tak że nie ma bata niech rosnie wazne aby dziecko było zdrowe. A co do diety to ci poszukam i przesle, ja od października działam, narazie łykam kwas foliowy i dietkuje z głowa.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.