Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Warzywa , owoce i przyprawy wspomagające
odchudzanie


Papryczka chilli
Zawarta w nich kapsaicyna przyspiesza metabolizm. Na bazie kapsaicyny powstają już środki mające aktywnie przyspieszać odchudzanie.

Ogórki
Ogórki są nie tylko dozwolone ze względu na zupełnie znikomą kaloryczność. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, a także działają moczopędnie. Świetne na diecie!

Kalafior
w 100 gramach to tylko 20 kcal. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Cukinia
Cukinia bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Zawiera dużo błonnika, przez co szybko daje uczucie sytości. Najlepiej przyrządzać ją bez ciężkich dodatków – piekąc albo gotując na parze.

Fasolka szparagowa
Ma dużo białka i błonnika – świetnie zastąpi mięso czy dowolny posiłek. Dodatkowo usprawnia przemianę materii, więc jest bardzo polecana przy odchudzaniu.


Sałata
Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

Seler

odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.(Seler naciowy oraz bulwa)
W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii, a w łodychach jeszcze mniej, bo tylko 13 kcal.

Szpinak


zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i połowę potrzebnej ilości witaminy C. Zawiera również sporą dawkę kwasu foliowego (zapobiega chorobom serca, zawałom i rakowi okrężnicy). Smakuje zarówno na kanapce (jak liść sałaty) lub podsmażony ze świeżym czosnkiem i oliwą.
brokuły
Brokuły to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Bardzo bogate w witaminę C oraz wapń są żelazną pozycją diet przeciwnowotworowych. Różyczki brokułów to wspaniałe źródło antyutleniaczy. Zawierają trzy razy tyle beta-karotenu co łodygi.

Cynamon


Badania wykazują, że cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza chęć jedzenia. Warto dodać cynamon do kawy, herbaty, a nawet jogurtu – to świetny sposób na słodzenie bez kalorii.


Grejpfrut


Grejpfrut nie posiada żadnych składników, które pomagają spalać kalorie, potrafi za to jedzącemu uzyskać uczucie nasycenia bez przyjmowania dużej ilości kalorii. Owoc zawiera bardzo duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który długo się trawi. Pół grejpfruta lub szklanka soku z grejpfruta przed posiłkiem pomaga poczuć się bardziej sytym, dzięki czemu zjada się mniej podczas posiłku.


Arbuz


Owoce „wodniste” zajmują więcej miejsca w żołądku i powodują uczucie nasycenia szybciej, co pozostawia mniej miejsca na resztę jedzenia. Wiele surowych owoców i warzyw jest pełne wody oraz składników odżywczych, a jednocześnie jest ubogie w kalorie. Arbuz jest najlepszym tego przykładem. W dodatku wpływa korzystnie na układ pokarmowy i jest bogaty w witaminę A i C, a to tylko dodaje mu zalet.


Gruszki oraz jabłka


Również te owoce posiadają dużo wody. Warto zjadać je razem ze skórką, która również bogata jest w błonnik powodujący, że dłużej czujemy się nasyceni. Lepsze są świeże, całe owoce niż sok z nich, ponieważ w ten sposób uzyskujemy więcej błonnika. Ponadto, kiedy gryziemy i żujemy owoc, kosztuje nas to nieco energii – a to powoduje spalenie kilku kalorii.

Truskawki


Truskawki zawierają enzymy, które spalają tłuszcz i szybko przygotowują organizm do trawienia. Bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C, A, B1, świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Nie od dziś wiadomo, że maseczki z truskawek poprawiają wygląd cery – nawilżają i odżywiają skórę. A są szczególnie polecane przy kłopotach z trądzikiem – mają właściwości bakteriobójcze.
Błonnik, magnez, sole mineralne w nich zawarte wspomagają odchudzanie, a wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Obniżają cholesterol i regulują procesy spalania i przemiany materii. Ponadto są źródłem kwasu elegonowego, który chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Są też polecane przy schorzeniach nerek i wątroby, ponieważ obniżają kwasowość moczu. Są niskokaloryczne, więc można zjeść ich naprawdę dużo. 100 g truskawek zawiera jedynie 32 kcal!
 odbudowują masę mięśniową, świetnie zaspokajają głód
zawierają białko, tłuszcze jednonienasycone, witamina E, błonnik, magnez, kwas foliowy (w fistaszkach), fosfor
 przeciwdziałają otyłości, chorobom serca, zanikowi mięśni, a także nowotworom, nadciśnieniu, zmarszczkom

Migdały

mają najwięcej wartości spośród wszystkich rodzajów orzechów. Ich garść pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E, prawie 20% dziennej normy magnezu (niezbędny do budowy mięśni) i 8% wapnia. Osoby, które uwzględniają je w codziennej diecie, są długo syte i mają mniejszy apetyt.
neutralizują wolne rodniki (przyspieszające proces starzenia)
 witaminy, w tym A, C i K, kwas foliowy, beta-karoten, minerały (wapń i magnez), błonnik
 przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca, zawałm, otyłości, osteoporozie

  • Wiyue

    Wiyue

    6 grudnia 2013, 20:14

    Dlatego ja jutro na obiad szykuje kalafior :D

  • iwa0801

    iwa0801

    6 grudnia 2013, 19:48

    pomocne informacje w diecie :) dzieki :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.