Papryczka chilli
Zawarta w nich kapsaicyna przyspiesza metabolizm. Na bazie kapsaicyny
powstają już środki mające aktywnie przyspieszać odchudzanie.
Ogórki
Ogórki są nie tylko dozwolone ze względu na zupełnie znikomą
kaloryczność. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm, wspomagają
usuwanie toksyn z organizmu, a także działają moczopędnie. Świetne na
diecie!
Kalafior
w 100 gramach to tylko 20 kcal. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Cukinia
Cukinia bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Zawiera dużo
błonnika, przez co szybko daje uczucie sytości. Najlepiej przyrządzać ją
bez ciężkich dodatków – piekąc albo gotując na parze.
Fasolka szparagowa
Ma
dużo białka i błonnika – świetnie zastąpi mięso czy dowolny posiłek.
Dodatkowo usprawnia przemianę materii, więc jest bardzo polecana przy
odchudzaniu.
Sałata
Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Seler
odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie,
polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie
brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki
zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.(Seler
naciowy oraz bulwa)
W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 21 kalorii, a w łodychach jeszcze mniej, bo tylko 13 kcal.
Szpinak
zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i połowę
potrzebnej ilości witaminy C. Zawiera również sporą dawkę kwasu
foliowego (zapobiega chorobom serca, zawałom i rakowi okrężnicy).
Smakuje zarówno na kanapce (jak liść sałaty) lub podsmażony ze świeżym
czosnkiem i oliwą.
brokuły
Brokuły to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Bardzo bogate w
witaminę C oraz wapń są żelazną pozycją diet przeciwnowotworowych.
Różyczki brokułów to wspaniałe źródło antyutleniaczy. Zawierają trzy
razy tyle beta-karotenu co łodygi.
Cynamon
Badania wykazują, że cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki
czemu zmniejsza chęć jedzenia. Warto dodać cynamon do kawy, herbaty, a
nawet jogurtu – to świetny sposób na słodzenie bez kalorii.
Grejpfrut
Grejpfrut nie posiada żadnych składników, które pomagają spalać kalorie,
potrafi za to jedzącemu uzyskać uczucie nasycenia bez przyjmowania
dużej ilości kalorii. Owoc zawiera bardzo duże ilości rozpuszczalnego
błonnika, który długo się trawi. Pół grejpfruta lub szklanka soku z
grejpfruta przed posiłkiem pomaga poczuć się bardziej sytym, dzięki
czemu zjada się mniej podczas posiłku.
Arbuz
Owoce „wodniste” zajmują więcej miejsca w żołądku i powodują uczucie
nasycenia szybciej, co pozostawia mniej miejsca na resztę jedzenia.
Wiele surowych owoców i warzyw jest pełne wody oraz składników
odżywczych, a jednocześnie jest ubogie w kalorie. Arbuz jest najlepszym
tego przykładem. W dodatku wpływa korzystnie na układ pokarmowy i jest
bogaty w witaminę A i C, a to tylko dodaje mu zalet.
Gruszki oraz jabłka
Również te owoce posiadają dużo wody. Warto zjadać je razem ze skórką,
która również bogata jest w błonnik powodujący, że dłużej czujemy się
nasyceni. Lepsze są świeże, całe owoce niż sok z nich, ponieważ w ten
sposób uzyskujemy więcej błonnika. Ponadto, kiedy gryziemy i żujemy
owoc, kosztuje nas to nieco energii – a to powoduje spalenie kilku
kalorii.
Truskawki
Truskawki zawierają enzymy, które spalają tłuszcz i szybko przygotowują
organizm do trawienia. Bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C, A, B1,
świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Nie od dziś wiadomo, że
maseczki z truskawek poprawiają wygląd cery – nawilżają i odżywiają
skórę. A są szczególnie polecane przy kłopotach z trądzikiem – mają
właściwości bakteriobójcze.
Błonnik, magnez, sole mineralne w nich zawarte wspomagają odchudzanie, a
wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Obniżają cholesterol i regulują
procesy spalania i przemiany materii. Ponadto są źródłem kwasu
elegonowego, który chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Są też
polecane przy schorzeniach nerek i wątroby, ponieważ obniżają kwasowość
moczu. Są niskokaloryczne, więc można zjeść ich naprawdę dużo. 100 g
truskawek zawiera jedynie 32 kcal!
odbudowują masę mięśniową, świetnie zaspokajają głód
zawierają białko, tłuszcze jednonienasycone, witamina E, błonnik, magnez, kwas foliowy (w fistaszkach), fosfor
przeciwdziałają otyłości, chorobom serca, zanikowi mięśni, a także nowotworom, nadciśnieniu, zmarszczkom
Migdały
mają najwięcej wartości spośród wszystkich rodzajów orzechów. Ich garść
pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E,
prawie 20% dziennej normy magnezu (niezbędny do budowy mięśni) i 8%
wapnia. Osoby, które uwzględniają je w codziennej diecie, są długo syte i
mają mniejszy apetyt.
neutralizują wolne rodniki (przyspieszające proces starzenia)
witaminy, w tym A, C i K, kwas foliowy, beta-karoten, minerały (wapń i magnez), błonnik
przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca, zawałm, otyłości, osteoporozie
Wiyue
6 grudnia 2013, 20:14Dlatego ja jutro na obiad szykuje kalafior :D
iwa0801
6 grudnia 2013, 19:48pomocne informacje w diecie :) dzieki :)