Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tarta (mazurek) z nerkowców


Wstawiam przepis na ciasto orzechowo daktylowe typu raw, które mnie ostatnio zachwyciło (jeśli użyjemy kakao zamiast gorzkiej czekolady będzie cakowicie bez cukru). Może z powodzeniem zastąpić maślano cukrowe mazurki świąteczne. 

Informuję też zainteresowanych że póki co pewnie chwilę jeszcze będę wstawiała przepisy tu ale z racji że zdecydowałam się jednak na blog (prościej) to z czasem usunę to konto żeby nie dokładać sobie pracy.

blog można już zobaczyć klikając TU


Składniki potrzebne na spód:

1/2 kubka orzechów laskowych
 1/2 kubka orzechów włoskich 
 1/2 kubka migdałów
1/2 kubka daktyli bez pestek
 2 łyżki kakao lub pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
szczypta soli

Składniki potrzebne na krem:
1 i 1/2 kubka orzechów nerkowca
2/3 kubka daktyli
3 łyżki soku z buraczka (jeśli chcemy różową wersję)
1 łyżka soku z cytryny (potrzebna dla utrzymania i wzmocnienia barwy)
1/4 kubka migdałów

Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc lub 8-10 h. Dopiero po tym czasie bierzemy się za przygotowanie reszty.
Daktyle (obie porcje) zalewamy wodą (wystarczy 15 min), orzechy potrzebne na spód mielimy w młynku. Odsączone daktyle (tylko porcja potrzebna na spód) rozdrabniamy blenderem i łączymy ze zmielonymi orzechami, kakao (lub roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą) i odrobiną soli.
Zagniatamy by uzyskać gęstą ale jednolitą masę, wylepiamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej formy, wygładzamy i wstawiamy do zamrażalnika.


Nerkowce i pozostałe daktyle odsączamy z wody i miksujemy blenderem na gładko. Wody z daktyli nie wylewamy - 4-6 łyżek może się przydać do rozrzedzenia i dosłodzenia masy. Krem ma mieć jednolitą kremowo-mazistą konsystencję (stężeje w lodówce).
Do masy dodajemy zmielone migdały oraz sok z buraków i cytryny dla nadania kremowi różowej barwy.
Masę wykładamy na zmrożony spód, wygładzamy i wstawiamy ponownie do zamrażalnika na min 2 godziny.
Na 30-60 min przed podaniem przekładamy formę z zamrażalnika do lodówki.

Przed samym wyłożeniem na stół ozdabiamy, np posypując wiórkami gorzkiej czekolady, figami czy pestkami granatu.
Smacznego :)

 

  • Leyla1203

    Leyla1203

    8 kwietnia 2014, 20:47

    Bez mąki, bez jajek? Jak to możliwe? Znasz się na magii?? :D

    • AguJE

      AguJE

      9 kwietnia 2014, 15:03

      ... no i bez pieczenia :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.