Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
hej hej:) fotki jedzenia


Witam Was Słonka:)

Nie odzywałam się kilka dni, niestety szara rzeczywistośc mnie dopadła:D

Laba się skończyła, wolne się skończyło i trzeba wracać na uczelnie, a czasu coraz mniej:(

Dlatego będe wpadać tutaj z wpisem co kilka dni bo pewnie codziennie nie dam rady. Niestety plan mam tak ułożony że osoba która to robiła powinna dostać nobla za brak rozumu...no ale cóż, przerabiani profesorowie i doktorzy muszą udowodnić za wszelką cene że to oni są górą a studenci to nic nieznaczące śmieci...ale byleby do końca roku.....A potem jeszcze kolejny rok i spadam z tej uczelni.

 

Co jeszcze u mnie? Nie wiem na co czekam, nie wiem po co to odwlekam ale jeszcze nie zaczełam brać tabletek na wywołanie miesiączki...wiem jestem glupia....przecież sama robie sobie krzywde;/

Dobra koniec gadania, teraz fotki niektórych posiłków, owsianeczki, kanapeczki:), ostatnio jadłam też makrele wędzoną ale nie miałam okazji pstryknąc fotki bo jadłam z domownikami;)

Najpierw dzisiejsze jedzonko:)

18.02.1013 poniedzialek

Śniadanie 11.30-12.00

przeepyszna owsianka czekoladoowa:) (na budyniu czekoladowym, z dodatkiem kakao, przyprawą korzenną, i kostką gorzkiej czekolady na górze)~~490kcal

Obiad 15.00-15.30

ziemniaczki (260g), udko z kurczaka (80g), ogórki konserwowe ~~355kcal

Podwieczorek 18.45-19.15

jogurt "Fantasia" z truskawkami, 2 jabłka (220g), marchewki (170g), 1,5 wafla ryżowego~~350kcal 

 Kolacja 22.00-22.30

pół grahamki(40g), kromka chleba żytniego(38g), kawałek ciabatty(9g), 3 plasterki kaszanki (15g), wędlina drobiowa (30g), cebulka(20g), ogórek konserwowy, serek do smarowania ze szczypiorkiem (100g), + kawałek wafelka ryżowego, ketchup i chrzan~~520kcal (zaszalalam:D)

Razem: ok.1715kcal

 

I foteczki z ostatnich dni:

Owsianki:

na budyniu śmietankowym z marchewką i prażonymi ziarnami słonecznika

na budyniu malinowo-wiśniowym (zmieszałam 2 smaki:), z ziarnami słonecznika

na budyniu śmietankowo-bananowym, z posypką do ciasta i otrębami granulowanymi na wierzchu

II Śniadanie

jogurt truskawkowy 400g, musli 50g

Kolacje

ostatnio mam dylematy bo mam ochote na zbyt wiele rzeczy na kolacje, dlatego jem mix wszystkiego po troszeczku:)

 

chleb żytni, twarożek naturalny, papryka konserwowa, cebulka, wędlina drobiowa

kromka chleba żytniego, pół grahamki, kawałeczek ciabatty, wędlina drobiowa, kilka plasterków kiełbasy śląskiej i kaszanki:), cebulka, papryka, ogórki, serek wiejski

 

I na koniec specjalnie dla 2roweryipralka przepis na moje budyniowe owsianki:)

Zwykle robie tak: mieszanke płatków (owsiane 40g, jęczmienne10g, otręby żytnie10g i pszenne5g- ilość się zmienia w zależności od tego jakie płatki akurat mam w domu) zalewam wodą ok 2szklanki, i wstawiam na palnik.

Płatki muszą się zagotować i wchlonąć troszkę wody, w międzyczasie dolewam jeszcze ok. szklankę wody. Gdy płatki się zagotują dolewam szklankę mleka 3,2% wcześniej odlewając małą ilosc do drugiej szklanki aby rozmieszać w tym budyń- zwykle wsypuje ok 16-20g, w zalezności od tego z czym jest moja owsianka. Dzisiaj np. dałam 16g proszku budyniowego czekoladowego i po łyżeczce kakaa i przyprawy do piernika wszystko wymieszałam w tej odrobinie mleka- i gdy moje płatki z mlekiem zaczynają się gotować wlewam wcześniej rozmieszany budyń do owsianki, gotuje jeszcze kilka min. ciągle mieszając do momentu aż owsianka osiągnie odpowiednią gęstość. Na wierzch posypuje jakieś ziarna, czekoladę, albo posypke do ciasta lub rodzynki w zależności na co mam ochote i co mam pod ręką:)

Ja lubie mieć dużo objętościowo jedzenia dlatego dolewam do płatków sporą ilość wody (nie sugerujcie sie zdjęciem bo zawsze wychodzi mi jeszcze ok. pół miseczki owsianki na dokładkę:). Oczywiście jesli ktoś woli gęstą owsianke wystarczy dolać mniej wody, lub gotować na samym mleku:)

Mam nadzieje że przepis jest w miare zrozumiały, moze jeszcze komuś się  przyda. Smacznego:)

A teraz ide robic kolację:) Paa:*

  • RhettButler

    RhettButler

    4 marca 2013, 17:29

    więc tak: 1) owsianka z serkiem wiejskim musi być odpowiednio gęsta, żeby się utrzymał (btw ryż/kasza z serkiem też jest pyszne). 2) owsianka z jajkiem. są różne metody - jak wrzucisz jajko do gotującej się owsianki to powstaną takie jajkowe kluchy (gdy jajko jest wcześniej osłodzone to nawet smaczne;)). ja robię różnie, czasem lubię gładką - wtedy dobrze jest jajko rozbełtać z mlekiem (jak budyń), albo taką a'la kluski lane - do jajka dodaję mąkę pełn./otręby i trochę mleka i leję cienką stróżę na owsiankę - wtedy powstaje taka zupka mleczna "z fakturą"' tak poza konkursem to ludzię do owsianki dodać aromat waniliowy, szczyptę soli i słodzik, ale nie każdy musi podzielać to hobby. PS wypróbuj połączenie jabłka, dzemu porzeczkowego i wiórków kokosa;)

  • RhettButler

    RhettButler

    1 marca 2013, 08:41

    uwielbiam takie "owsianki"... ja też kiedyś wolałam rzadsze, ale teraz robię gęstę i jeszcze jako atrakcję daję serek wiejski naturalny ze 2 łyżki na górę (ta piątnicowa śmietanka;)). do tego przyprawy, kawałki jabłka, orzeszki, słonenczik, a ostatnio płatki gold flakes albo wiórki kokosowe... Czasem do owsianki dodaję jajko, wtedy robi się fajnie kremowa i pyszna, spróbuj:)

  • laauraa

    laauraa

    27 lutego 2013, 19:53

    Ja właśnie jak przeglądam to od razu się głodna robię :D a zdjęcia również robię tak by nikt nie widział, też nie latam z aparatem przy rodzicach haha :)) i Twoje owsianki są genialne!!

  • slaids

    slaids

    27 lutego 2013, 17:23

    żeby mnie było stać...aahhh!

  • 2roweryipralka

    2roweryipralka

    18 lutego 2013, 22:44

    ojaaa.. Właśnie czytałam Twój wpis, potem lecą zdjęcia tych owsianek i moja jedna myśl- muszę ponowić prośbę o przepis bo dłużej tak się nie da;) A tu na koniec jaki bonus! Jestem wzruszona! Jutro ją robię! Wszystko mam, tylko mleko 2% ale to mam nadzieję da radę. Dziękuję bardzo, w podzięce jutrzejszą premierową owsiankę zadedykuję Tobie:) Dzięki!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.