« Powrót do wyników wyszukiwania

Difosforany (E450)

Inne nazwy: Difosforan disodowy, difosforan trisodowy, difosforan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy, diwodoro-difosforan wapnia

Grupa Funkcja Szkodliwość
Substancja buforująca Buforująca, Maskująca, Regulująca kwasowość, Klarująca, Spulchniająca, Stabilizująca, Emulgująca, Polepszająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Nadmiar difosforanów może uszkodzić nerki. Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.
Zastosowanie
Żywność: konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty,pieczywo (polepszacz).
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane w wyniku reakcji kwasu fosforowego z odpowiednim węglanem.
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
W sposób naturalny aniony difosforanowe powstają w organizmie z rozpadu ATP do AMP. Formą wchłanianą w jelitach są ortofosforany.
Dopuszczalna dzienna dawka
70 mg/kg m.c. dziennie (w przeliczeniu na fosfor; odnosi się łącznie do wszystkich dodatków zawierających fosforany)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec_309.htm
http://www.food-info.net/uk/e/e450.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm