« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (E468)

Inne nazwy: Guma celulozowa usieciowana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środek wiążący Wiążąca, Nośnik Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu. Należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że powoduje nowotwory i guzy.
Zastosowanie
Żywność: słodziki stołowe w postaci proszku i w tabletkach, suplementy w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zakwaszenie wodnego roztworu soli sodowej karboksymetylocelulozy, a następnie jego ogrzewanie w celu uzyskania usieciowania.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Częściowo jest rozkładana przez florę bakteryjną jelit, ale 90-99% jest wydalane z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v50je03.htm
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/Additive-138.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php