« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczan glinu (E520)

Inne nazwy: Siarczan glinowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Modyfikator Wiążąca, Modyfikująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jako dodatek w produktach spożywczych raczej bezpieczny, jednak przy bezpośrednim połknięciu jet toksyczny (zwłaszcza dla układu krwionośnego i nerwowego). Może powodować wypryski i inne reakcje alergiczne. Niekorzystnie wpływa też na płodność. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B.
Zastosowanie
Żywność: modyfikator skrobi, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja, marynaty (zwłaszcza słodkie i ostre), przyprawy do marynat.

Kosmetyki: dezodoranty i antyperspiranty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem siarkowym na wodorotlenek glinu, boksyty i inne związki glinu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Poza żywnością stosowany również
Przemysł papierniczy, garbarski, dawne gaśnice pianowe, produkcja środków ochrony roślin.
Metabolizm
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach.
Dopuszczalna dzienna dawka
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:102:0024:0027:PL:PDF
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siarczan_glinu
http://www.food-info.net/uk/e/e521.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ga%C5%9Bnica_pianowa
Australia: http://www.foodstandards.gov.au/consumer/additives/additiveoverview/documents/Food%20Additive%20Code%20Numbers%28July%202012%29.pdf
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x