« Powrót do wyników wyszukiwania
Siarczan glinu (E520)
Inne nazwy: Siarczan glinowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Modyfikator |
Wiążąca, Modyfikująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jako dodatek w produktach spożywczych raczej bezpieczny, jednak przy bezpośrednim połknięciu jet toksyczny (zwłaszcza dla układu krwionośnego i nerwowego). Może powodować wypryski i inne reakcje alergiczne. Niekorzystnie wpływa też na płodność. Glin może powodować zmniejszone wchłanienie witamin z grupy B. |
Zastosowanie |
Żywność: modyfikator skrobi, kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa, białko jaja, marynaty (zwłaszcza słodkie i ostre), przyprawy do marynat.
Kosmetyki: dezodoranty i antyperspiranty. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie kwasem siarkowym na wodorotlenek glinu, boksyty i inne związki glinu. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł papierniczy, garbarski, dawne gaśnice pianowe, produkcja środków ochrony roślin. |
Metabolizm |
Wchłanianie zachodzi w niewielkiej ilości, ponieważ w przewodzie pokarmowym dochodzi do powstawania nierozpuszczalnego fosforanu glinu. Aluminium może być odkładane w organizmie w sercu, śledzionie i kościach, nie zauważono jednak by powodowało to zmiany w tych tkankach. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7 mg/kg m.c. tygodniowo (obejmuje wszystkie źródła glinu w żywności) |