Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Yerba mate budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony - napar o wielu właściwościach zdrowotnych, wpływający pozytywnie na szereg funkcji organizmu. Z drugiej – herbata, której korzystny charakter podważają niektóre badania, sugerując jej szkodliwy wydźwięk i negatywny wpływ na zdrowie. A więc jak to jest z tą yerba mate… pić, czy nie pić?
Nazwa yerba mate w dosłownym znaczeniu oznacza „zioła z tykwy”, a pochodzi ona z kombinacji dwóch języków hiszpańskiego i keczua. Herbata ta określana jest również herbatą paragwajską, misyjną lub jezuitów. Otrzymuje się ją z wysuszonych, wyprażonych i pokruszonych liści oraz łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące w Paragwaju, Urugwaju, południowej Brazylii oraz północnej Argentynie. Jako pierwsi, ostrokrzew paragwajski wykorzystywali Indianie Guarani, zaś uprawę herbaty zapoczątkowali w 1670r. jezuiccy misjonarze.
Dodatkowo, yerba mate działa pobudzająco, a także niweluje zmęczenie.
Zawartość substancji aktywnych w yerba mate zależy od wielu czynników m.in. od miejsca uprawy, jej warunków, czasu ścinania liści oraz genetycznych różnic pomiędzy roślinami. Skład herbaty jest zmienny i uwarunkowany agrokulturą danego kraju.
Polifenole stanowią ok. 10% zawartości suchych liści. Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne. Witaminy i składniki mineralne zwiększają wartość odżywczą yerba mate poprzez korzystny wpływ na zdrowie m.in. działanie przeciwutleniające, wzmocnienie odporności, czy udział w regulacji szlaków metabolicznych. Zawartość kofeiny jest zróżnicowana, waha się w granicach 0,4-1,7%. Obliczono, że 500 ml yerba mate przygotowanej według tradycji brazylijskiej dostarcza około 260 mg kofeiny. Do jej właściwości zalicza się pobudzenie kory mózgowej, przyśpieszenie akcji serca i łagodzenie bólu. Teobromina oscyluje w wartościach 0,15-0,76%. Do jej zadań należy rozkurczanie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, zwiększanie przepływu krwi przez nerki, działanie moczopędne. Teofilina występuje w ilościach śladowych, a jej maksymalna zawartość to około 0,05%. Saponiny stanowią około 1,2% herbaty. Są to substancje wpływające na smak herbaty. Wykazują działanie przeciwzapalne, przyczyniają się do śmierci komórek nowotworowych
Tradycyjny sposób parzenia yerba mate polega na wykorzystaniu specjalnych naczyń, które są zrobione z owoców tykwy, drewna lub porcelany. Po wsypaniu suszu yerby (około 2/3 naczynia), zawartość zalewa się wodą o temperaturze 70 -85˚C. Następnie, należy nakryć otwór naczynia dłonią, po czym odwrócić i kilkukrotnie nim potrząsnąć. Dzięki tej czynności, drobinki yerba mate opadną na dno, a większe części znajdą się na górze. Po potrząśnięciu naczynia, powinno się je powoli prostować. Gdy poziom nachylenia do powierzchni wyniesie 45 stopni, w pustą szczelinę (przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianą naczynia) należy umieścić bombillę - specjalną słomkę, którą wypija się herbatę. Zaleca się, aby nie mieszać nią suszu, ponieważ części pyliste yerba mate wpłyną do rurki. Susz zalewa się wodą wielokrotnie, nawet do 7 razy.
Na początku swojej przygody z yerba mate, sugeruje się zaparzanie mniejszej ilości suszu, około 2- 3 łyżeczki, aby przyzwyczaić się do charakterystycznego, gorzkiego smaku. Zaleca się również, aby kupić herbatę o łagodnym smaku (suave, mild). Przy większej ilości suszu napar może sprawiać wrażenie zbyt mocnego i odtrącającego.
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, yerba mate może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią powinny ograniczyć jej spożycie ze względu na zawartość kofeiny. Zaleca się, aby podczas ciąży konsumpcja kofeiny nie przekraczała 200mg dziennie. Podczas laktacji wartości te są większe, jednak wspomniany alkaloid może powodować nadmierną pobudliwość niemowlaka oraz jego problemy z zaśnięciem. O umiarze powinny pamiętać również osoby zdrowe. Zwiększone dawki kofeiny niosą za sobą skutki uboczne, takie jak kołatanie serca, bezsenność, niepokój i zdenerwowanie. Niektóre badania sugerują negatywny wpływ herbaty na limfocyty krwi oraz zawartości w jej składzie czynników rakotwórczych, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Zauważono również związek pomiędzy spożywaniem yerba mate, a występowaniem nowotworów górnych odcinków przewodu pokarmowego, jednak nie istnieją badania potwierdzające szkodliwość samego suszu.
Nie ma jednoznacznych badań oraz norm, mówiących o tym jakie dawki yerba mate są szkodliwe dla organizmu, a jakie przynoszą pozytywne skutki. Biorąc pod uwagę udowodnione, prozdrowotne właściwości herbaty, jej konsumpcję powinny rozważyć zarówno osoby zdrowe, jak i zmagające się ze schorzeniami układu krwionośnego, gospodarki lipidowej i węglowodanowej oraz otyłością. Jest ona dobrym substytutem kawy. Warto pamiętać, aby mimo wszystko zachować zdrowy rozsądek, ponieważ esencją dobrego smaku i równowagi dla zdrowia jest umiar.
Bibliografia:
Bastos D.H.M., Oliveira D.M., Matsumoto R.L.T., Carvalho P.O., Ribeiro M.L. (2007) Yerba maté: pharmacological properties, research and biotechnology. Med. Aromat. Plant Sci. Biotechnol. 1:37-46.
Cassileth B. R., Yeung K. S., Gubili J. (2010) Herb-drug Interactions in Oncology, People's Medical Pub. House-USA, Shelton, CT. ISBN1607950413, 9781607950417
Dudonné S, Vitrac X, Coutière P, Woillez M, Mérillon JM. (2009) Comparative study of antioxidant properties and total phenolic content of 30 plant extracts of industrial interest using DPPH, ABTS, FRAP, SOD, and ORAC assays. J Agric Food Chem 57:1768-74.
Martins F, Noso TM, Porto VB, Curiel A, Gambero A, Bastos DH, Ribeiro ML, Carvalho Pde O. (2010) Maté tea inhibits in vitro pancreatic lipase activity and has hypolipidemic effect on high-fat diet-induced obese mice. Obesity (Silver Spring) 18: 42-7.
Mazzafera P. (1994) Caffeine, theobromine and theophylline distribution in Ilex paraguaryensis. Rev. Bras. Fisiol. Veg. 6:149-151
Schinella G, Fantinelli JC, Mosca SM. (2005) Cardioprotective effects of Ilex paraguariensis extract: evidence for a nitric oxide-dependent mechanism. Clin Nutr. 24(3):360-6.
Van Wyk B.E., Wink M. (2008) Rośliny lecznicze świata, MedPharm, Wrocław.
www.yerbamateinfo.pl
Komentarze
Eugeniusz_fil
14 czerwca 2018, 09:56
OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK! PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA! WEJDŹ TERAZ NA https://www.igortreneronline.pl PRZECZYTAJ POZYTYWNE OPINIE ZADOWOLONYCH KLIENTÓW! I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!
wie58
8 czerwca 2018, 14:58
Może trzeba spróbować.
wie58
8 czerwca 2018, 14:57
:)
syr.ann
11 maja 2018, 20:07
Chcesz schudnąć do wakacji? Wejdź na stronę http://www.igortreneronline.pl i oddaj się w ręce profesjonalisty! Tylko teraz do wygrania 10.000 zł! Sprawdź, nie czekaj!
ajrin4
30 kwietnia 2018, 08:02
Wszystko fajnie, tylko tykwę z suszem obraca się (i bombilę wkłada do tykwy) zanim zaleję się go wodą :) Ja lubię gorzki smak (było mi łatwiej...) i choć mate jest w pierwszym momencie niesmaczna, można się przyzwyczaić - stanowi urozmaicenie i fajny gorzki przerywnik w popijanych napojach, zwłaszcza , gdy każą pić 2,7 litra dziennie, aby schudnąć :) Jej zalety przeważają pierwsze negatywne wrażenie. Dobre antidotum na pożądanie słodyczy :)...przynajmniej dla mnie.
Tereenia
27 kwietnia 2018, 20:21
Interesujące. Niestety nie lubię jej smaku :-(
filipAA
26 kwietnia 2018, 20:52
Koniecznie muszę spróbować
wie58
24 kwietnia 2018, 21:16
Wiadomo - umiar zawsze jest wskazany.
Alicja19900
24 kwietnia 2018, 13:30
Nie znoszę smaku, zapachu, bleh! Tak samo czysta zielona herbata...