- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
W piramidzie żywieniowej owoce i warzywa – zaraz po aktywności fizycznej – zajmują drugie miejsce. To dlatego, że są skarbnicą składników odżywczych, które wzmacniają naszą odporność i pozwalają cieszyć się zdrowiem. Dodatkowo są niskokaloryczne (10-40 kcal na 100g), dlatego są fundamentem wielu diet.
Dziennie powinniśmy spożywać 600-700 gramów owoców i warzyw, aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować. Przechodząc na dietę redukcyjną często ograniczamy spożycie węglowodanów i tłuszczy. Wprowadzamy do jadłospisu więcej jarzyn. Nie zawsze jednak są to smaczne posiłki. Dodatkowo szybko mogą się znudzić. Z pomocą w przygotowywaniu urozmaiconych potraw przychodzi nam... wyciskarka wolnoobrotowa do soków Muke! To ona otwiera nam drzwi do tysięcy przepisów na zdrowe, odżywcze, niskokaloryczne i przede wszystkim apetyczne koktajle, które nie tylko urozmaicą nasze menu, ale i sprawią, że posiłki, pomimo tego że dietetyczne, wciąż będą ogromną przyjemnością. Ograniczając spożycie kalorii nie musimy rezygnować z jedzenia pełnego smaku. Pamiętajmy, że warzywa występują także w apetycznej odsłonie.
Warzywa i owoce w płynnej formie powinny być obecne w każdej diecie.Przykładowo taki sok z jabłek czy pomarańczy, dzięki swojemu słodkiemu smakowi odbierze chęć sięgnięcia po batoniki czy cukierki, które są o wiele bardziej kaloryczne. Samodzielnie przygotowany koktajl jest nie tylko dobrym substytutem słodyczy, ale także zdrowszym ich zamiennikiem. Mamy bowiem kontrolę nad tym, co trafia do naszej szklanki. Eliminujemy konserwanty i syrop glukozowo-fruktozowy, którymi producenci psują soki i desery owocowe.
Bomba witaminowa w postaci koktajlu nie pozwoli popaść w zmęczenie, które towarzyszy przechodzeniu na dietę. Wręcz przeciwnie, sprawi że będzie ona apetyczną nagrodą, a nie karą. Pozwoli poznać niespotykane dotąd smaki, bo przepisów na soki i gęste koktajle są całe tysiące. O wiele chętniej sięga się po smoothie z jarmużu niż po sałatkę. Taki napój z dużą ilością włókien i błonnika pozwoli na długo zaspokoić głód i zapobiegnie chęci podjadania.
Zmiana sposobu odżywiania się często niekorzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. To koszmar towarzyszący każdej osobie przechodzącej na dietę - cera robi się szara, wygląda na zmęczoną i pozbawioną blasku. Paznokcie stają się słabsze, zaczynają się rozdwajać i łamać. Problemy mogą pojawić się także z włosami, które tracą zdrowy wygląd i zaczynają wypadać. Witaminy zawarte w sokach pozwolą tego uniknąć, gdyż są naturalną suplementacją. Odżywią ciało od wewnątrz dostarczając niezbędnych składników odżywczych.
Gwałtowna zmiana w odżywianiu może skutkować również spadkiem odporności organizmu, a co za tym idzie ułatwić atak różnym infekcjom. Dlatego jesienny czy zimowy dzień powinno rozpoczynać się i kończyć szklanką zdrowej mikstury. Świeżo wyciśnięte koktajle usuwają z organizmu toksyny. Pobudzają do pracy jelita, wątrobę i nerki, które wydalają więcej chemicznych substancji. Zastrzyk witamin wzmacnia także układ odpornościowy. Ciało wchłania więcej witamin i minerałów, gdy są one dostarczane w naturalnej formie niż te ukryte w suplementach. Przyswajalność witamin zawartych w soku jest wyższa także od tych serwowanych w posiłkach. Dlatego ważnym aspektem jest wybór dobrej wyciskarki do soków, która za sprawą nowoczesnej technologii wydobędzie z owoców i warzyw maksimum korzyści zdrowotnych. Soki kupione w sklepie poddane są procesowi pasteryzacji, czyli podgrzaniu, aby wydłużyć ich termin przydatności. Należy pamiętać, że witaminy utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Wówczas do naszej szklanki nie trafia to, co najlepsze – tłumaczy Łukasz Służalec, ekspert z firmy Muke Polska, dystrybutora wyciskarek wolnoobrotowych i dodaje – Dlatego, jeśli chcemy wypić pełnowartościowy sok, powinniśmy przyrządzić go sami korzystając z urządzenia, które przy niskich obrotach nie podgrzewa składników. Dobra wyciskarka to nie tylko taka, która ma najmniej obrotów na minutę, czyli nie utlenia witamin. Powinna także świetnie sobie radzić z produktami „problematycznymi“ takimi jak orzechy, korzenie, liście czy zioła. Powinna być wydajna, bezawaryjna, pozwalać na mieszanie smaków w misie. Dodatkowe zalety to wykonanie z komponentów najwyższej jakości wolnych od bisfenolu i łatwość w utrzymaniu jej w czystości.
Pamiętacie o naszej promocji, w której możecie wygrać 1 z 20 wolnoobrotowych wyciskarek Muke lub zniżkę na jej zakup?
Zostały tylko 2 dni! Szczegóły promocji są dostępne tutaj.