Chciałabym zacząć odchudzanie, ale ze względu na to, że do mojej studniówki nie zostało już za wiele czasu, chciałabym od razu wystartować z bardzo niską kalorycznością. Czy to prawda, że mogę chudnąć przez to jeszcze oporniej? Eryka

Drastyczne zmniejszanie kaloryczności, zwłaszcza poniżej podstawowej przemiany materii, to fatalny pomysł. Kaloryczność powinna być zmniejszana stopniowo wraz z postępami odchudzania. Tempo odchudzania nie może być też wyższe niż 1 kg na tydzień, inaczej wyniki będą niestabilne, a pływ na zdrowie i samopoczucie niekorzystny. Już w maju 2009 roku naukowcy z Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge, udowodnili, że osoby które ograniczają kaloryczność posiłków, poddają się metabolicznej adaptacji, co objawia się m.in. zmniejszeniem poziomu aktywności fizycznej. W badaniu brało udział 48 osób z nadwagą, które podzielone zostały na 4 grupy przestrzegające przez pół roku różnych programów dietetycznych: 

  •  ograniczenie kaloryczności posiłków o 25 procent kalorii 
  • ograniczenie kaloryczności posiłków o 12,5 procent kalorii 
  • ograniczenie kaloryczności posiłków o 12,5 procent kalorii plus program ćwiczeń aerobowych
  • "normalna dieta"

Po 6 miesiącach, zgodnie z przewidywaniami, redukcja masy ciała była zauważalna u pierwszych trzech grup, jednak pierwsza grupa odnotowała największe zmniejszenie podstawowej przemiany materii, któremu towarzyszyło ograniczenie aktywności fizycznej. Osoby z umiarkowanym deficytem dietetycznym w posiłkach oraz w grupie włączającej aktywność fizyczną do procesu odchudzania również straciły na wadze, ale nie uległy w takim stopniu metabolicznej adaptacji. 

Badanie pokazuje, że długotrwałe ograniczenie kalorii bez zwiększonego wysiłku może skutkować zmniejszeniem tempa przemiany materii. Kaloryczność posiłków najlepiej więc zmniejszać stopniowo i w miarę możliwości połączyć dietę z wysiłkiem fizycznym. Wtedy nie tylko schudniemy zdrowo i trwale, ale też ograniczymy zmniejszenie przemiany materii.

Bibliografia:

Redman, L.M., et al. Metabolic and behavioral compensations in response to caloric restriction: implications for the maintenance of weight loss. PLoS ONE. 2009. 4(2):e4377.